2015 © Коломия ВЕБ Портал / info@kolomyya.org


повернутися на головну


Пошук:

 
  Форум
  Єпархія УГКЦ
  Бізнес каталог
  Інвестиції
  Історія
  Видатні особи
  Освіта
  Культура
  Медицина
  Коломийське МБТІ
  Місто. Влада
  Фотогалерея
  Відео
  Оголошення
  Туризм
  Горящі путівки
  Готелі
  Ресторани, кафе
  Дозвілля


переглянути каталог


Новини партнерів

Завантаження ...



 Ю.Молодій © 2000-2015


Віктор ФІТЬО
журналіст


Великий міф про «велику перемогу» або Називаймо речі своїми іменами

Блог В.Фітьо | 2011-05-06 12:30:50

Наближається досить неоднозначна дата - 9 травня. В українському календарі вона значиться як державне свято День Перемоги. Це рудимент радянської міфологеми про «перемогу радянського народу, його армії та флоту над фашистською Німеччиною у період Великої Вітчизняної Війни», яка на жаль ще достатньо міцна у суспільній свідомості українців. В цьому контексті варто було б переосмислити ідею «великої перемоги» та її потрібність для українців.

І. Історичний факт перемоги, звичайно, заперечувати не варто. Світ дійсно у травні 1945 року переміг один із найбільш нелюдських та жорстоких політичних режимів в історії людства. Та в силу історичних обставин, сталінський режим витлумачив її як суто свою, що і вилилось у міф «Великої перемоги». Згідно цього міфу нацизм був переможений радянським (а малось на увазі російським, що підтверджує нещодавню заява Путіна про те, що війну було виграно в основному за рахунок російських ресурсів) народом, яким керувала комуністична партія і особисто Сталін. Дату святкувань, навіть, визначили не у день капітуляції Німеччини, яка була підписана 8 травня, а днем пізніше, підкреслюючи вагомість своєї ролі у перемозі. Власне, цей міф, як мені видається, подвійну функцію. З одного боку він повинен був стати фундаментом для створення «нової спільності людей – радянського народу», народу нагадаю російськомовного зі столицею у Москві. З іншого став ідеологічним та геополітичним виправданням «визволення Європи» або ж радянської окупації Східної Європи.

Однак перемогу над нацизмом отримав не радянським народ, і аж ніяк не функціонери комуністичної партії на чолі з товаришем Сталіним, які посилали убивць-енкавдистів стріляти в спини своїм же солдатам. Перемогу над нацизмом отримали об’єднаними зусиллями народи Європи та світу: американці, англійці, французи, українці, поляки, чехи, росіяни, білоруси, самі ж німці. Вклад та ціна, що заплатив кожен народ були різними. Однак тут принципово пам’ятати: перемога над нацизмом – це спільна справа та спільне надбання європейських народів.

ІІ. Тепер поговорімо про український внесок у перемогу. Про його розмір фактично нічого не відомо, часто навіть нам самим, не кажучи вже про європейську чи світову спільноту. Фактично український «слід» стертий з історії, його нема в книгах та бібліотеках. Така ганебна ситуація склалась, бо українська влада ще досі паразитує на московських історичних догмах та знаходиться під впливом, наче гіпнотичним, радянського міфу про «велику перемогу». А у ньому абсолютно нівелювався український слід у перемозі. Усе дісталось росіянам і провідній ролі Кремля. Приведу один приклад: у 2010 році, коли відзначалась 65 – річниця перемоги на нацистами у Москві, Путін запропонував польському прем’єру Дональду Туску, щоб польські війська пройшли урочистим маршем одразу після російських (наче українці у війні участі не брали)!!! Факт красномовний і коментувати тут нічого.

Така ситуація буде продовжуватись доти, доки українська влада не спроможеться відкинути радянські забобони та міфи про «Велику вітчизняну» і не назве речі своїми, українськими іменами. Допоки ми не виробимо власний історичний погляд на Другу світову війну, а будемо дивитись на події 1939-45 років через «дверну дірку» «Великої вітчизняної» ми не зможемо дати відповідь на запитання про те, що зробили українці для звільнення Європи, бо українців у «Великій вітчизняній» немає: є лише радянський народ та спрямовуюча роль Кремля.

А нам є, що розповісти світу про свою роль у перемозі. Приведемо лише деякі факти: На території нашої держави у боях брало участь до шістдесяти відсотків дивізій вермахту та більше половини бойових частин Червоної армії. Половину радянських маршалів та генералів за національністю були українцями, більшістю фронтів керували саме українці. В армії, що взяли Берлін українці буди другою за чисельністю нацією. Найбільше безповоротних втрат серед населення також зазнала Україна – 10 мільйонів. Отож пам’ятаймо, що Україна та українці до перемоги над Гітлером долучились чи не найбільшим чином. Фактично ми заплатили найбільшу плату, але через панування радянських міфів вона повністю знівельована та упосліджена. Тож наше завдання донести світовому співтовариству про наш внесок. Лише коли ми назвемо речі своїми іменами нашу трагедію визнають як на Заході, так і в Москві. Інакше нас і надалі будуть ігнорувати, згадуючи про перемогу над нацизмом, як початком сучасної Європи.

ІІІ. Втім, незважаючи, що за перемогу ми заплатили найбільшу ціну, ми опинились у найбільш програшній ситуації. Українці не змогли матеріалізувати перемогу у свободу, право національного самовизначення та демократію, як це зробила більшість європейських народів. Один тоталітарний режим змінив інший: зникло гестапо, з’явилось НКВД (і ще питання, який з цих органів страшніший та жорстокіший), був зруйнований Освенцім на повну потужність запрацював ГУЛАГ. Після «визволення» України від голоду померло мільйон українців, ще майже три мільйони було депортовано в Сибір.

Ось такою виявилась наша перемога. От і виникає питання, а чи є в нас привід помпезно святкувати 9 травня? Хіба це не є танці на кістках оцих мільйонів українців, що загинули на полях бою та мільйонів, що були закатовані вже «побєдітєлями»?

Видається, що більш доречним буде у цей день не святкувати та випивати «сто фронтових» грам горілки, а по-людськи вшанувати пам’ять усіх жертв цієї страшної війни. Давайте назвемо цей день не днем Перемоги, а Днем пам’яті та примирення. Це абсолютно логічно з точки зору європейської ментальності та моралі. Однак про примирення може ітись лише в одному випадку: коли ми наберемось сміливості назвати речі своїми іменами. Маю на увазі офіційне визнання комунізму злочинним та терористичним режимом, тільки так ми зможемо від нього очиститись. А якщо ми і надалі будемо святкувати «Велику Перемогу», ми і надалі будемо воювати між собою.

При використанні матеріалів обов'язкове посилання на Коломия ВЕБ Портал

 

Tweet

архів блогу Віктора ФІТЬО

2 1
2

Поле чудес в країні дурнів
2012-12-06 11:15:41
Влада нас давно так навчила, що в будь-якому її рішенні ми, прості українці, шукаємо якийсь «підвох» або те, яким же ж чином нас будуть дурити. Найбільше шкода, що таке абсолютно абсурдне і напіванекдотичне твердження – є чи не найповнішим описом відношення держави до своїх громадян.

Коломийські висновки виборів
2012-11-06 01:34:50
Отже, вибори закінчились. Окружна виборча комісія вже встигла провести підрахунок голосів, і хоча офіційних результатів ще немає, але вже чітко відомо ім’я переможців у нашому окрузі.

Україна відзначила День Конституції
2012-06-29 02:00:00
Вчора Україна відзначила День Конституції. Чиновники усіх рівнів та мастей, від Президента до голови сільської ради, наввипередки мітинговим тоном розповідали українцям про те як вони хвацько втілюють в життя головні принципи української конституції, чи не найкращої в світі. Я, зізнаюсь вам, в цей день не святкував…

Євро наближається… І що з того?
2012-05-11 02:01:17
Я, зізнаюсь вам, великий футбольний вболівальник. Кожен чемпіонат світу чи Європи з футболу для мене – особисте свято. Тому можете собі уявити, яким я був щасливим у 2007 році, коли Україна отримала провести у себе Євро: ну по-перше, дивитись футбол такого рівня на наших стадіонах – це вже класно. Ну а по-друге, Євро було величезним, я б навіть сказав, «епохальним» історичним шансом для України. Шансом реалізувати себе як цивілізована держава: навести лад з напівзруйнованою інфраструктурою, покращити свій імідж та зарекомендувати себе на увесь світ…

Хто наступний?..
2012-05-07 03:17:41
У 1991 році я ще був доволі малим, однак чудово пам’ятаю, як тодішні газети щономера публікували список країн, що визнали Україну як незалежну державу. Спочатку були, якщо я не помиляюсь, Канада та Польща. У наступному номері газети до них вже долучились Угорщина, республіки Прибалтики, Чехословаччина, Болгарія…

Хто справжній переможець?
2012-05-07 03:15:04
Уже зовсім скоро 9 травня. І якщо у в усій Східній Європі – це день окупації, то у нас так званий «день перемоги», день радянської перемоги. Комуністи витягають зі своїх шаф червоні прапори, особливо «ярі» послідовники Лєніна і Сталіна ще й напрасовують георгіївські стрічки…

Мораль? Ні, не чули
2012-02-20 11:10:59
Коли над кораблями не панує корма, під ними панують підводні скелі. А що може статись з кораблем, що необачно потрапив на підводні скелі, ми знаємо, - він просто загине. Якщо перенести вищевказану метафору на суспільство, то можна зрозуміти, що корма – це мораль. Тому суспільство, в якому мораль кинута під ноги, нагадує корабель, який втратив кермування і летить назустріч підводним скелям, а відповідно і краху…

2 роки Януковича
2012-02-13 02:27:45
Минулого вівторка виповнилось рівно два роки як Президентом України ми обрали Віктора Януковича. Разом із зміною влади змінилась і наша реальність. Слово «покращення» ми вже сприймаємо як щось страшне та негідне, дивлячись на похоронний вінок, усміхаємось і вже не вважаємо Юлю Тимошенко дуже розумною…

Що рік прийдешній нам готує: Чого чекати коломиянам у 2012 році
2012-01-12 11:57:46
У цьому матеріалі ми запропонуємо вам анонс основних та найбільш знакових подій цього року, які матимуть місце у Коломиї і які безпосередньо торкнуться чи не кожного коломиянина. Ні в якому разі не хочемо давати якихось прогнозів, адже прогноз – це завжди намагання вгадати. Ми будемо говорити тільки про ті речі, які мають під собою ґрунтовні підстави. Отож просимо ознайомитись, що нас чекає у 2012 році…

Вибори 2012: без надії на краще
2011-11-24 10:00:32
Не раз доводилось чути фразу, що народ має ту владу на яку заслуговує. Однак, в українських умовах, цілком виправдано буде сказати, що ми маємо не ту владу на яку заслуговуємо, а ту яку дозволяє вибрати існуюча виборча система.

 
товари для дітей товари для відпочинку - Kapitan.ua

Блог В.Байки

усі публікації  


Блог І.Маруняка

усі публікації  


Блог О.Полюк

усі публікації  


Блог Ю.Семенюка

усі публікації  


Новини партнерів