друкувати


В Коломиї відбувся літературно-мистецький вечір Сергія Козлова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-10-25 03:00:20

Потрійне святкування зібрало друзів Сергія Козлова та шанувальників поетичного театру «Орфей» у неділю, 24 жовтня, у МБК «Народний дім». Відзначали 30 років праці пана Сергія на культурній ниві, 15-річчя театру «Орфей» та видання аудіо-диску – «Антологія поетів Коломиї «Незабутнє».

Найбільше уваги приділили саме антології, адже це непересічна подія у культурному житті нашого міста. Ідея видати таку антологію в аудіо-форматі належить адвокату Михайлу Петріву, меценатові та прихильнику розмовного жанру. Працював над проектом гурт однодумців у складі Сергія Козлова, Миколи Васильчука, Василя Нагірного, Ярослава Полатайчука, Миколи Савчука. Вони здійснили кропітку працю, зібравши вірші поетів-коломиян та твори про Коломию – авторства загалом понад сорока поетів XVIII-XX століть.

Диск виданий завдяки меценатству Михайла Петріва та за сприяння відділу культури і туризму Коломийської міської ради, Коломийського міськрайонного товариства ім. Т.Шевченка «Просвіта» та МБК «Народний дім».

Участь у записі антології взяли читці «Орфею», актори Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І.Озаркевича. У записі подано також музичні варіанти тих віршів, які стали піснями.

Про все це розповідає у вступному слові до антології Сергій Козлов. Під час творчої зустрічі в «Народному домі» ж цей чоловік скромно сидів у кутку сцени, приймаючи вітання, чи тулився за пересувним екраном під час музичних виступів гостей.

Одним із перших на сцену отримати заслужену долю оплесків та привітати ювіляра вийшов Михайло Петрів. Поетична антологія – не перший його проект, але пан Михайло із задоволенням говорив про нього, зізнався, що відкрив для себе багато віршів про Коломию. Також він висловив удячність Сергію Козлову як батько, чия дитина пройшла театр «Орфей». Загалом пан меценат насолоджувався вечором, упівголоса підспівував музикантам і доброзичливо коментував усе, що відбувалося на сцені, – поводився у залі як людина, яка добре попрацювала і зі смаком відпочиває. Таку ж можливість має кожен охочий ознайомитися із антологією – диск можна завантажити із сайту Коломия ВЕБ Портал.

Зібрання відвідав із Божим благословенням отець Юрій із кафедрального собору Преображення Господнього. Можна зацитувати його, що найменше добре слово записане на небесах, говорячи про наступних гостей вечора. То були гості, поважність яких цими днями вимірюється прямо пропорційно до поспіху, який вони публічно демонструють. Але таки прийшли чи-то прибігли й сказали своє добре слово про хорошу справу. Отож першим вніс сумбур у перебіг програми голова Коломийської міськрайонної організації товариства «Просвіта» Василь Глаголюк. Він нагородив Сергія Козлова грамотою «Просвіти» за громадську активність, за успіхи в культурницькій діяльності та з нагоди 15-ліття театру «Орфей». Головний «просвітянин» міста зіслався на відомого мецената Євгена Чекаленка, який заповідав любити свою справу не тільки до глибини душі, але й до глибини кишені, і вручив подяку Михайлу Петріву за його громадську діяльність. Поспіхом, але з очевидною повагою, представники районного відділу культури Наталя Тарновецька й Микола Кавацюк привітали ювіляра та вручили грамоти від голів Коломийської РДА Михайла Негрича та районної ради Михайла Неміша.

Завідувач відділу культури міської ради Уляна Мандрусяк вручила подяку від начальника управління культури Івано-Франківської ОДА Володимира Федорака, грамоту від міського голови Юрія Овчаренка та нагороду від відділу культури міської ради.

Сергій Козлов як начальник відділу культури міськвиконкому свого часу посприяв багатьом звершенням у культурному житті Коломиї. Одним із перших його завдань було відновлення симфонічного оркестру. Любомир Лехник, концертмейстер, відзначив розуміння пана Козлова, що українська культура – це не лише народна пісня, і його активну підтримку класичної музики, започаткування музичного фестивалю ім. Кос-Анатольського. Симфонічний оркестр спорадично існував у 60-70-их роках, у 80-их новий начальник відділу культури посприяв музичними інструментами, йому ж симфонічний оркестр завдячує структурним оформленням.

Про спільну роботу розповів і музикант Микола Василевич, учасник духового оркестру на базі «Сільмашу». У 80-ому році 25 із 28 підприємств Коломиї мали такі оркестри. Пан Микола того року разом із Сергієм Козловим організували марш-парад оркестрів до Дня перемоги. Поки той був начальником відділу культури, коломийський симфонічний оркестр об’їздив всю Україну, 1990 р. представляв Україну на міжнародному фестивалі в Москві, де брали участь 165 країн. Разом із паном Козловим Микола Василевич вітав і перший фестиваль ім. А. Кос-Анатольського. Як згадує, він завідував господарською частиною – відповідав за розселення відомих гостей.

З’явився на сцені і Микола Савчук. Раніше ведуча згадала, що він декламував вірші для диску гуцульською говіркою. Пан Микола засвідчив свої знання говірки, розтлумачивши окремі слова, а потім і прочитавши вірш Луки Данкевича «Нема краще, як та Коломия». Каже, що у 70-их люди в селі ще цитували окремі рядки, чув особисто. Взагалі-то поетичні збірки в Коломиї видавали від часу, як Дмитро Білоус відкрив друкарню в 1864 р., нагадав заслужений артист України.

Тож спільний проект Михайла Петріва, Сергія Козлова та всього творчого колективу продовжує видавничу традицію у новому, сучасному форматі. Пану Козлову бажали здоров’я та наснаги видати наступний том антології. Пан Петрів висловив надію на укладення фоноархіву, в якому будуть представлені і сучасні коломийські автори. Можливо, сподівається, до 770-річчя Коломиї.

Автор: Віта БОЙЧУК