друкувати


Заробити, а не урвати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-23 03:21:12

Основні завдання у зменшенні соціальної напруги, викликаної світовою економічною кризою, наразі припадають на дві державні структури — управління праці та соціального захисту і державну службу зайнятості. Як зі своїми завданнями справляється Коломийський міськрайонний центр зайнятості — мали змогу дізнатися учасники розширеної прес-конференції минулого четверга у бізнес-центрі. Були запрошені представники влади, роботодавці, керівники громадських організацій, журналісти. Вступне слово мав директор центру зайнятості Василь Глаголюк.

Василь Петрович проінформував присутніх про ситуацію на ринку праці по Україні, про роль державної служби зайнятості у вирішенні питань подолання економічно-фінансової кризи в регіоні. За його словами, якщо ще в листопаді загалом по Україні в службу зайнятості щодня зверталося 6—8 тисяч осіб, які шукали роботу, то на початку грудня ця цифра збільшилася до 11—12 тисяч. На перше січня 2009-го за моніторингом по регіонам очікується приплив людей на третину більше, ніж на початку 2008-го. Рівень безробіття може сягнути 10,3%, а це сумарно 3—5 мільйона безробітних. Більше, як у найскрутніші 90-ті. Потреба у виплаті допомог по безробіттю зросте на 2,5 мільярда і майже половину з цієї суми без вжиття відповідних заходів може не вистачити.

Яка ж ситуація на ринку праці Коломийщини? Порівняно з груднем минулого року кількість тих, хто шукає роботу, зросла на 500 осіб. Здебільшого це заробітчани, які повернулися з Київщини, Росії, інших держав. Щодо скорочення працівників на наших підприємствах, то списки попереднього вивільнення наразі подано тільки КПЕЖ. Але тут мова йде про реорганізацію підприємства, бо створюється альтернативна комунальна служба і є надія, що люди таки не залишаться без роботи.

Скрута не оминула й банківські установи, але тут працівників звільняють за згодою сторін (загалом уже біля 50). За такого формулювання у людини, на жаль, не залишається гарантій, що у випадку поліпшення ситуації її можуть знову прийняти на те ж місце. Дещо певніше почуваються працівники сільського господарства, звиклі до сезонного ритму: весна буде неодмінно, а значить і вони — запотребовані.

З-поміж тих, хто шукає сьогодні роботу, збільшиться кількість молоді. І це наслідок іще однієї причини: чимало коледжів, училищ у нашому місті здійснюють підготовку студентів за однотипними спеціальностями. Бухгалтерський облік, економісти, юристи, підприємництво, оператори комп’ютерного набору, менеджери — цими фахівцями коломийський ринок забезпечений щонайменше на десять років наперед. Тому є потреба в тому, щоб без погодження із регіональною службою зайнятості на ті чи інші спеціальності набір студентів не здійснювати. (До того ж роботодавці нарікають на низький рівень підготовки випускників).

За словами Василя Глаголюка, тривожить і той факт, що дехто й з підприємців уже знімається з реєстрації. Безробітними стають і власники, і їхні наймані робітники. Кількість вакансій теж зменшується, причому 80% із запропонованих місць — з мінімальною зарплатою у 605 гривень. Утім, хто не звик ледарювати — погоджуються, а центр зайнятості зі свого боку перед роботодавцями ставить вимогу — у кваліфікованого робітника має бути 25% надбавки, і застосовує для цього відповідні методи впливу.

Державна служба зайнятості і наш центр зокрема розробили програму антикризових заходів. Враховуючи наплив людей, готові продовжити робочий день до 20-ої години і навіть працювати у вихідні. У пошуковий період, протягом семи днів, людина отримує дві пропозиції, якими їй не варто нехтувати, бо на цьому співпраця з центром може і закінчитися. Осіб, які й згодяться, але всіляко ухилятимуться від виконання обов’язків, контролюватимуть, щоб упередити можливість, маючи статус безробітного, працювати десь нелегально. Навчання, перекваліфікація, стажування центр зайнятості готовий підтримати, якщо в цьому буде зацікавлений сам роботодавець.

Антикризові заходи розробили і районна, і міська ради. Слово мав, зокрема, заступник міського голови Володимир Тарновецький. Про підтримку малого і середнього бізнесу уболівають громадські організації "Бізнес Коломийщини" та "Ділові люди Прикарпаття", про що розповідає Василь Гродюк. Присутні заслухали інформацію про проблеми конкретних підприємств — СПНГК "Дельта" та паперової фабрики...

Утім, не хотілося б ні нагнітати ситуацію переказами, ні завуальовувати її недоліками. Зрештою, не для цього збиралася прес-конференція. Василь Глаголюк запевнив, що центр зайнятості зі свого боку робитиме все можливе, щоб допомогти людині, яка справді хоче знайти роботу, а не створює глоту і просто хоче урвати з державної кишені для власної, скориставшись ситуацією. Що стосується людей передпенсійного віку, які, вочевидь, найшвидше можуть опинитися за бортом, їх теж обіцяють не забути і захистити. Роботодавців центр зайнятості закликає до виваженої кадрової політики, щоб не розгубити свій потенціал. Бо ми уже маємо сумний досвід, коли "Сільмаш" та й інші підприємства мали шанс реанімуватись, та не змогли, бо втратили висококваліфіковані кадри.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі