друкувати


Відповідальність на два не ділиться?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-23 10:36:35

Протистояння між Президентом України В.Ющенком і прем’єр-міністром Ю.Тимошенко набрало свого апогею. Такими поганими стосунки між обидвома "помаранчевими" керівниками досі ще не були...

У п’ятницю, 19 грудня, прем‘єр закликала Президента подати у відставку через девальвацію гривні. Про це вона заявила у вечірньому телеефірі програми "ШустерLive". За її словами, в умовах нинішньої кризи був політичний план, який складався з двох частин — політичної і спроби заробити на кризі. Як відомо, того ж дня прес-секретар Президента І. Ванникова після завершення зустрічі Ющенка з Радою банкірів заявила, що Президент вважає неприпустимим перетворювати фінансову стабільність держави на заручника політичних маніпуляцій, якими він назвав "безвідповідальні заяви прем’єр-міністра, які загрожували країні фінансовим хаосом".

А в суботу, 20 грудня, відбувся наступний раунд політичної дуелі чільників держави. На брифінгу в Кабінеті Міністрів Тимошенко заявила, що не має наміру бути учасником нинішньої владної команди і... переходить в опозицію: "Я чітко заявляю, що я перебуваю в опозиції до таких чиновників, як Президент України, глава Національного банку, до всіх злочинних угруповань, які їх оточують", — сказала прем’єр, згадавши, що проситиме міжнародну неурядову організацію "Global Witness" розслідувати ситуацію на валютному ринку. При цьому Тимошенко також похвалила себе, що тільки завдяки її діям і публічним заявам ситуація на валютному ринку країни почала стабілізуватися.

На суботню атаку Тимошенко Ющенко в недільному інтерв’ю для телеканалу "Інтер" заявив, що прем’єр відповідатиме за ту політику, яку проводила впродовж року. "Це авантюрист у політиці, який топитиме всіх, їй потрібне одне — необмежена влада", — не церемонився в характеристиці прем’єра Президент. — Переконаний, прем‘єр-міністр сьогодні адекватно не може оцінювати економічні процеси і соціальні..." Ющенко нагадав, що згідно з Конституцією саме прем’єр-міністр і уряд відповідають за формування самостійної економічної та фінансової політики держави. Натомість Тимошенко намагається "вмити руки" і перекласти відповідальність на інших. "Хто відповідатиме за інфляцію 22%? Зовнішня криза? Криза у нас сидить на Грушевського, на сьомому поверсі, в кабінеті прем‘єр-міністра", — в’їдливо сказав Ющенко. "Курс національних грошей буде стабільним тільки в тому випадку, коли буде збалансована торгова політика, буде торговий баланс", — і Ющенко далі повідомив, що цього року Україна має $14 млрд. торгового дефіциту, й пов’язав це із непродуманими діями прем’єра. "Тимошенко заборонила вивезти п’ять млн. тонн надлишкового зерна із січня по травень. Країна не одержала 2,5 млрд. торгової виручки. Тимошенко завезла небачену в історії кількість м’яса — 550 тис. тонн... Країна втратила від цього півтора млрд. валюти... Уряд закачав газ, по якому не здійснив проплату більше двох млрд. Жоден уряд такого не робив", — зазначив Президент.

Цим взаємним звинувачуванням керівників свою думку вже дали політологи. Заяви прем’єра є сигналом до початку президентської виборчої кампанії, яка офіційно стартує 2009 року, вважає директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран. На його думку, звинувачення президента в причетності до девальвації гривні розраховані на те, що в свідомості українців особа В.Ющенка пов’язана з НБУ. Зворотні ж звинувачення Президентом прем’єра в тому, що вона не контролює ситуацію в державі, є очікуваними.

"На жаль, типове явище в українській політиці, коли сторони перекладають одна на одну відповідальність, хоча вони мали би нести спільну відповідальність. Тому що і Президент, і прем’єр представляють владу. І вони мали би заплющити очі на свої власні амбіції і працювати разом", — зазначив політолог.

Певною розрадою в цій ситуації для українців може бути хіба що те, що посміховиськом для світу Україна стала не одна. Аналогічний скандал розгортається й у сусідній Польщі, де президент Л.Качинський хоче позиватися до прем’єра Д.Туска через жовтневий інцидент з літаками (аналогія української історії з владними літаками) й вимагає за це відшкодування 150 тис. злотих. Нагадаємо, тоді Туск не пускав Качинського на саміт ЄС у Брюсселі. Переконуючи, що зовнішня політика — це клопіт уряду, прем’єр не дав літака президентові, а той змушений був винаймати приватний чартер. Експерти переконані, що обидва лідери вже розпочали змагання за 2010 рік, на який заплановані президентські вибори.

Але в Польщі ще ніколи не ставили під сумнів потребу існування національної держави. У той час як в Україні можна чекати всього...

Автор: Петро ЗАХІДНЯК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі