друкувати


Нова Адміністрація США та майбутня безпека України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 06:59:54

Під час американської виборчої кампанії Кремль уболівав за ОБАМУ. Російська партія влади вважала, що відверта позиція МАККЕЙНА є гіршою від невизначеної позиції ОБАМИ, який досить мало займався міжнародною політикою. Можливо, вони вважають, що недосвідченого у міжнародних справах сенатора від Іллінойсу вдасться десь "обійти на повороті", сторгуватися, приміром, за Україну коштом російських інтересів в Ірані.

А може, це просто була вимушена позиція для збереження політичного обличчя перед російським населенням, яке інтенсивно зомбують американською загрозою. Все ж МАККЕЙН – патентований "яструб", а політичне обличчя ОБАМИ в американо-російських стосунках – досить невизначене.

Здійснилося. Американці обрали президентом ОБАМУ. Чи справджуються сподівання Кремля на зміну рахунку у матчі-реванші з Білим домом, про початок якого було офіційно проголошено у мюнхенській промові ПУТІНА? Судячи з першого "привітання" ОБАМИ МЕДВЕДЄВИМ – обіцянки розмістити ракети в Калінінградській області, російські політики мали значно менше ілюзій щодо того, як робиться американська зовнішня політика, аніж деякі політичні коментатори.

Найбільше, що може відбутися в російсько-американських відносинах – це зміна зовнішніх атрибутів, тональність та спрямованість суспільних месиджів. А от ефективність американської протидії російським спробам відновлення імперської величі може виявитися кращою, ніж у разі обрання президентом МАККЕЙНА. Хоч це і не факт. Проте прямолінійна політика республіканців зручніша для мобілізації Кремлем росіян до відбудови імперії. І це правда, бо багато російських штампів у сучасній інформаційній війні, власне, базуються на протидії республіканським підходам.

З приходом на пост держсекретаря Гіларі КЛІНТОН можна з впевненістю говорити, що питання прав людини стане ключовим для американської політики щодо Кремля. Так, як це було за її чоловіка, так, як це було раніше за президента КАРТЕРА, коли Збіґнєв БЖЕЗІНСЬКИЙ важелем прав людини почав руйнувати Варшавський блок. Сьогодні в команді ОБАМИ є інший БЖЕЗІНСЬКИЙ – син Збіґнєва, МАРК, і ми можемо говорити про спадкоємність американської політики. Тільки ця спадкоємність зовсім не обіцяє Москві появи можливостей для маніпулювання Вашингтоном так, як вдається зараз модифікувати політику Парижа чи Берліна.

Але, уважно слідкуючи за кампанією ОБАМИ, такий висновок можна було зробити ще під час праймеріз, коли він запропонував на посаду віце-президента сенатора від Делаверу Джозефа БАЙДЕНА. Останній, мабуть, не менший прихильник розширення НАТО на Схід та включення до нього України, ніж МАККЕЙН, а крім того, він постійний критик ПУТІНА за порушення прав людини в Росії.

Яким чином нові призначення в Білому домі вплинуть на безпеку України? Якщо говорити про розуміння значення України в новій системі европейської безпеки, то принаймні не в гірший бік. Гіларі КЛІНТОН була в Україні, і варто згадати, що під час останнього її візиту як Першої леді вона відкривала у Львові пам'ятник жертвам комуністичних репресій у тюрмі на Льонського. Це дрібний, але виразний штрих до світогляду нового держсекретаря СІЛА.

Іншими важливими для України ознаками є збереження на своїй посаді Роберта ҐЕЙТСА та фактичне розширення ОБАМОЮ трактування одного з важливих пунктів Бухарестського саміту НАТО про енергетичну безпеку. Якщо на саміті йшлося про енергетичну безпеку як один з елементів політики НАТО в контексті створення альтернатив російській монополії та російському енергетичному шантажу, в першу чергу маючи на разі грузинсько-український коридор транспортування вуглеводнів, то ОБАМА ставить питання значно ширше, маючи намір стимулювати науково-технічну революцію в енергетиці, наслідком якої повинна стати енергетична незалежність Америки і НАТО від арабських країн, Ірану та Росії. Враховуючи мільярдні суми, обіцяні новим президентом на цю програму, її наслідки можуть виявитися аналогічними до місячної програми "Аполлон". Американці не літають на Місяць уже три десятиліття, а результати технічного прогресу, викликані програмою, дозволяють їм досі зберігати провідне становище у світовому розподілі праці та в гонці озброєнь.

Проте програма ОБАМИ розрахована на багато років, а про енергетичну безпеку слід дбати вже зараз. Тому поки Америка не створить нових технологій, НАТО буде потрібний грузинсько-український коридор як противага російському шантажу. І це великий шанс для України включитися в європейську систему безпеки, однак реальний лише у разі, якщо українські політики припинять торгувати безпекою нашої держави задля досягнення власних кон'юнктурних політичних цілей. Американська пропозиція подарувати Україні кілька бойових кораблів для противаги ЧФ РФ залишається в силі, оскільки міністр оборони не змінюється. Це зайвий доказ того, наскільки важливою є Україна в системі безпеки Європи. От тільки чи зуміють українські політики використати сприятливе розташування світових політичних зірок для утвердження безпеки України?

Автор: Ярослав СВАТКО
Обговорити на форумі