друкувати


Як будуть продаватися заставні автомобілі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 06:22:18

Справа. У наступному році банкірам можуть повернути до 130 тисяч автомобілів, взятих у кредит.

В 2009 році до 20% автомобілів, виданих в кредит, можуть повернутися у власність банків. Такі висновки аналітики AutoConsulting роблять з-за зростання кількості неплатоспроможних позичальників.

Більшість українців до недавнього часу купували автомобілі в кредит, як мінімум, на 3 роки. Якщо взяти дані з автопродажам за цей період, то цифра виходить більш ніж значна. З початку 2006 року в Україні було продано близько 1,3 мільйона авто. З них, за словами автоімпортерів, близько 50% було куплено в кредит. Це означає, що в наступному році до 130 тисяч авто можуть бути повернуті банкам.

Реалізувати таку кількість автомобілів для банкірів буде вкрай проблематично. За 9 місяців цього року українські автотрейдери продали 380 тисяч авто. І з урахуванням того, що автомобільний ринок продовжує падати, за підсумками року ця цифра в кращому разі дотягне до 420 тисяч, проти 542 тисяч машин роком раніше. У наступному ж році показники будуть ще скромніші. Так, за прогнозами аналітиків Credit Банку, в 2009-му ринок скоротиться ще на 30-35%, то є обсяги продажів можуть не дотягтися і до 300 тисяч. У таких умовах продаж заставних автомобілів банками може розтягтися на кілька років і вимагатиме розвиненої системи збуту.

Самі банкіри не поспішають робити прогнози на наступний рік. Однак не заперечують: ситуація може бути критичною. "З таким курсом долара може бути все що завгодно", – говорить заступник голови правління Дочірнього банку Ощадбанку Росії Владислав Кравець.

Для того, щоб зменшити проблеми з реалізацією заставних автомобілів, банкіри лобіюють кілька законодавчих змін.

Як банки готуються до продажу. Так, Асоціація українських банків (АУБ) спільно з Всеукраїнською асоціацією автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) працює над проектом, що пропонують внесення змін до законів "Про податок на додану вартість" та "Про захист прав споживачів". Перш за все банкіри виступають за скасування сплати ПДВ при повторний продаж авто.

"Ринок автомобілів в наступному році суттєво скоротиться, і попит на нові авто знизиться. Скасування подвійної сплати податку може стати додатковим стимулом зростання обсягів продажів",– говорить Олександр САМАРДАК, заступник директора з корпоративних зв'язків Міжнародного автомобільного холдингу Атлант-М в Україні.

Ініціатори законодавчих нововведень також пропонують знизити прибутковий податок при продажу уживаних авто. І ще один важливий момент – скасування обов'язкового надання гарантії на 1 рік при продажу уживаних машин. "Сьогодні, за законом, ми повинні давати гарантію на товар, який продаємо. Відповідно до цієї норми закону, покупець має право не тільки на гарантійне обслуговування, але й на заміну товару на новий. Ця норма поширюється і на старі машини. Тому, купуючи б/у авто в автосалоні, теоретично клієнт через суд може змінити його на нове",– розповідає генеральний директор ВААІД Олег НАЗАРЕНКО.

За словами авторів, готовий проект змін може надійти на розгляд до Верховної Ради вже у І кварталі 2009 року. Якщо нововведення ухвалять, то це буде означати, що ціна на старі автомобілі стане нижче, що зробить співробітництво банкірів з автотрейдерамі досить привабливим для обох сторін.

Навіщо це автотрейдерам. Для імпортерів і дилерів нововведення теж вигідні. Це допоможе вирішити можливу проблему з товаром для автосалонів. Нагадаємо, що Верховна Рада вже прийняла в першому читанні законопроект про введення додаткової надбавки до ставки ввізного мита на імпортовані автомобілі. Якщо цей законопроект пройде, це буде означати фактичне підвищення мита на 12%, а отже, і зниження рентабельності бізнесу. "Якщо законопроект буде прийнятий, торгувати імпортними автомобілями буде просто невигідно", – говорить Олег НАЗАРЕНКО.

Але навіть якщо надбавку парламент не прийме, все одно старання автомобілістів не залишаться марними. "Як показує практика тих країн, яким вже доводилося переживати економічні кризи, у такі періоди багато автолюбителів пересідали на старі машини. Тому можна стверджувати, що і в Україні попит на б/у авто в наступному році різко зросте", – розповідає начальник відділу продажів старих автомобілів Тойота Центр Київ Автосаміт Максим КУЦЕНКО.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Джерело: delo.ua
Обговорити на форумі