друкувати


Треба повертати обов’язковий продаж частини валютної виручки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 04:41:59

Погляд директора економічних програм Центру РАЗУМКОВА на економічну політику НБУ, подальший курс долара, а також вихід з кризи наводить інтернет-видання "Вовремя.інфо".

— Василю Володимировичу, днями курс долара перетнув позначку у 10 гривень. Чого чекати далі? Чи вплине на курс долара, те, що НБУ виходитиме на ринок з інтервенціями?
У понеділок і вівторок долар дорожчав на 30 копійок, а за через день подорожчав на гривню. Так, мільярда доларів інтервенцій не вистачить на тиждень для того щоб задовольнити попит.

Зараз пункт номер один — це відсутність довіри до НБУ і все, що б він не робив і не говорив, йому всі рівно не вірять. Економічні агенти і зокрема банки, які звертаються по кредити рефінансування, є активними фінансовими гравцями, вони раціонально поводяться із коштами. Вони весь час покращують активи за рахунок обміну. Якщо відсутня довіра, то ніхто не намагатиметься зупиняти цей процес.

Наступний нюанс пов’язаний з тим, що НБУ не контролює свої ж рішення. НБУ не стежить за тим чи використовуються кредити рефінансування не за призначенням, він не посилює контроль за імпортними контрактами і так далі. Я не знаю жодного рішення НБУ, яке він сам би відстежував. Зараз ніхто з учасників не покараний, а тільки пальчиком погрожують. Ще й Президент погрозив, що каратимуть, але поки це лише розмови і ніхто не мінятиме своєї поведінки. І, перш за все, це пов’язано з тим, що НБУ вже показав, що він безвідповідальний і не контролює ситуацію. Раніше були чіткі заяви про те, що курс буде на рівні 5,5 грн. за долар, потім, що 7,5 грн. це стеля і це той рівень, який ми підтримуватимемо, але ви і самі бачите різницю в курсі.

— На якому рівні долар може зупинитися?
Зараз я не можу сказати, на якому рівні зупиниться долар. Якщо раніше були хоч якісь орієнтири, то сьогодні ніяких не немає. Зараз немає стимулу для зупинки зростання курсу долара, причому ті ж самі банки від цього дуже сильно страждають, оскільки вони дуже добре розуміють, що кожна нова копійка — це нові ризики неповернень кредитів. Я тут не беру до уваги заяву Секретаріату Президента про те, що тут схеми корупційні — це не хочу навіть це обговорювати. По факту, ми кожен новий день стикаємося з новим курсом і зупинки поки не видно.

Днями я бачив два повідомлення, які абсолютно симетричні. У першому йдеться, що Президент звинуватив уряд в тому, що вони підривають курс, а в другому, що Прем’єр звинуватила Президента і НБУ, що вони підривають курс. Поки це продовжуватиметься, ми не побачимо, коли курс долара зупиниться. Відбувати в цій ситуації доведеться, звичайно ж, нам — простим людям.

Вже були розмови про те, що треба заморозити валютні депозити. Зараз йде розмова про обмеження кількості валюти на руках і так далі. Можу сказати, що повторюється Радянський Союз. Тут, напевно, одразу треба запроваджувати радянський союз, де валютні операції поза законом. Це тоді вирішить багато проблем. Принаймні, ви — журналісти про такі проблеми не писатимете, а ми, так звані експерти, не будемо це коментувати, адже працівники НБУ ображаються і звинувачують вас — журналістів в тому, що ви часто про це пишете, а нас експертів, що ми даємо коментарі, які відрізняються від позиції НБУ. Єдиний шанс за таких умов приборкати ситуацію — це запровадити аналог Радянського Союзу.

— Чи зможе НБУ змусити комерційні банки продавати долари, які вони купують у клієнтів? Чи дійсно це врегулює ситуацію в економіці?
Свого часу дуже непогано працював інструментарій продажу валютної виручки, так чому він зараз не використовується? Я не знаю. Це в деякій мірі ущемить експортерів, але вже наші інтереси, як вкладників вже давно ущемлені. Треба зараз хоч би 30% коштів брати від експортерів і тоді було б реальне джерело пропозиції долара. Це на мій погляд істотно понизило б ці девальваційні хвилі.

— Які ефективні заходи були вжито для врегулювання курсу долара?
Можу сказати, що в хвилю кризи ми потрапили наприкінці вересня, і за останні два місяці не було здійснено жодного антикризового заходу. Були тільки чвари, постійні спроби переформатування коаліції, боротьба за владні крісла. Нам постійно запудрювали мізки про те, що коли у нас з’явиться коаліція і спікер, то все відразу буде добре, але результату і досі немає. Зараз все лежить на дуже вузькому сегменті, але на дуже важко зрушуваному — це те, що називається довірою до влади. Опитування і лівих і правих показують, що довіри немає.

— Чи вплине на курс долара відставка пана Стельмаха? Кого ще треба покарати разом з НБУ?
Та не треба нікого карати. У нас ніхто не боїться покарань. Якщо карати, то треба довести провину, а цей процес може розтягнутися на тисячу років. Зараз треба виправляти ситуацію, тому я не думаю, коли змістимо Стельмаха, все стане на свої місця. Врешті-решт, Президент ще місяць тому в інтерв’ю Financial Times сказав, що бере на себе відповідальність за національну валюту. Якщо подивитися закон про НБУ, то там дуже чітко прописано, що він повинен відповідати за стабільність національної валюти. Тобто закон зараз порушується. Ну, знову ж таки я не вірю в те, що, змінивши голову НБУ і нічого іншого не змінивши відбудуться зміни з курсом. По-друге, його ще треба спробувати змінити. Якщо навіть Президент на це погодиться, то знову ж таки почнеться, хто сяде в його крісло і так далі.

— Що б ви хотіли порадити НБУ?
Нічого я їм не хочу радити. Час порад вже минув. Хай вони краще подумають над тим, що таке відповідальність і довіра. Загалом, хай вони подумають над своєю поведінкою.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі