друкувати


Є.Сверстюк – лицар честі і меча

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 04:15:52

З нагоди авторського вечора до 80-річчя. У київській філармонії 16 грудня, при вщерть наповненій залі, відбувся авторський вечір письменника й громадського діяча Євгена Сверстюка, якому 13 грудня сповнилося 80 років. На літературно-музичний творчий вечір, який мав оптимістичну назву "На святі надій", прибув Президент Віктор Ющенко з дружиною Катериною у супроводі міністра культури і туризму Василя Вовкуна. Вони привітали ювіляра і ставили його життя, його творчість та мужню громадянську позицію за приклад усьому суспільству, зокрема молодому поколінню.

Голова Проводу ОУН Андрій Гайдамаха від імені всього членства Організації напередодні також привітав Євгена Сверстюка, подарував йому ілюстрований альбом "УПА. Історія нескорених" і у вітальному листі, зокрема, наголосив: "Увесь пройдений Вами життєвий і професійний шлях, всі Ваші дії, думки і Дух Ваш – усе Ваше життєве надбання неможливо збагнути без тих прикмет, якими Ви наділяєте людину, яка живе у диктатурі або й на волі: громадська мужність і обов’язок совісти. Ми нині дякуємо Богові, що Він наділив Вас такими дарами Духа та моральними чеснотами, з допомогою яких Ви пройшли незламно та очищено горнило фізичних і моральних випробувань. Вашу постать, Вашу моральну міць, невтомну літературну й суспільно-церковну діяльність оцінуємо як високої культурної проби національний скарб. З нього черпатимуть для себе приклад, наснагу і надхнення наступні покоління українців."

Концепція творчого вечора була подумана як уявна подорож у минуле життя ювіляра: подорож починалася від колиски його дитинства на Волині, через студентські роки й інтелектуальне дисидентство, через багаторічну насильну ізоляцію в "антисвіті Гулагу", аж до повернення письменника-зека у суспільство, яке почало розпадатися і знайшло в собі силу виокремитися в незалежну національну державу. В уяві слухачів проходила галерея відомих друзів по долі й творчості – Василь Симоненко, Василь Стус, Опанас Заливаха, Зеновій Красівський, отець Ярослав Лесів, численні безіменні повстанці-25-літники.

Кожний етап на цьому шляху Ювіляр ілюстрував віршами, уривками спогадів, піснями на його вірші та безпосередньою розмовою на творчі й актуальні теми. Про музичне обрамлення вечора дбали талановитий композитор В.Губа, співаки О.Голуб, кобзар Тарас Компаніченко, Ольга й Андрій Богомольці, О.Ступак та бард І.Жук. Вірші Євгена Сверстюка читали Леся Матвійчук, М.Косицький і Кирило Булкін.

Два вірші Василя Стуса, присвячені Євгенові Сверстюкові й випадково збережені в досі неопублікованих листах Стуса, дуже експресивно прочитав співв’язень ювіляра Василь Овсієнко. Вони свідчать про високу культуру спілкування і непідробне, шляхетне побратимство двох творчих індивідуальностей зі спільною національною і табірною долею.

Загальна тональність одухотворених Сверстюкових текстів, а подекуди вони переплетені нотками легкої іронії, є прекрасними ілюстраціями високої моральної постави автора, якого можна вважати проникливим філософом з чіткою антропологічною спрямованістю. Особливо гостро, з певною дозою сарказму на адресу радянських слідчих, фабрикантів надуманих справ, звучав фрагмент із твору "Віккерс на Гоголя" у вдалому виконанні Кирила Булкіна. Особистість і творчість Євгена Сверстюка напевно увійдуть до нових підручників з історії не тільки літератури, й філософії та політики. Сверстюк – багатоплановий і різногранний літератор, який завжди займає чітку суспільну позицію.

Загалом увесь творчий вечір, який тривав приблизно три години, проходив на високій мистецькій і духовній ноті. На завершення свого духовного бенкету Євген Сверстюк, який сповідує творче гасло "не мир, а меч", прочитав у власному перекладі відомий вірш Кіплінга "Шпага". Такий фінал наснажує.

Учасникам вечора, як завжди, естетичний подарунок піднесла народна аристка Ніна Матвієнко, а діточий гурт "Дай Боже" виконав ювілярові, попередньо покоронувавши його скроню зелено-квітчастим вінком, народне віншування і проспівав йому бадьоре "Многая літа".

Автор: Андронік КАРМЕЛЮК
Обговорити на форумі