друкувати


Якщо всиновили сироту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 02:02:27

Нині в Україні налічується майже три мільйони дітей-сиріт або позбавлених батьківської опіки. Родині, яка вирішила взяти до себе сироту, виплачуватимуть, згідно із прийнятим нещодавно Верховною Радою законом, державну допомогу в такому ж розмірі, як і при народженні першої дитини — 12,5 тисячі гривень.

Якщо родина всиновлює двох або трьох малюків, у таких випадках виплачуватимуть по 12,5 тисячі гривень на кожну дитину. Правило, "за кожну наступну дитину — більша сума" тут не діє. Адже йдеться не про заохочення жінок народжувати і тим самим покращувати демографічну ситуацію, а лише про матеріальну підтримку родини. Крім того, було б неправильно визнати, котрий прийомний малюк "дорожчий". Якщо дитина отримувала пенсію з інвалідності чи втрати батьків, вона й надалі її отримуватиме.

Одразу після всиновлення батьки матимуть право на позапланову оплачувану відпустку. Адже дитині треба адаптуватися до нових умов, тож увага батьків у перші дні потрібна їй, як ніколи. У випадку, коли усиновитель не виконує своїх обов’язків, його позбавляють як права батьківства, так і права на матеріальну допомогу.

Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі