друкувати


Рінат АХМЕТОВ: Криза – це аудит того, що ми робили добре, а що погано

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 01:20:37

Рінат Ахметов: "Потрібно визначити масштаби кризи, і призначити правильний курс лікування".
Один з найбагатших людей країни рідко спілкується з пресою. Для "Комсомолки" зробив виняток. Власник System Capital Management і один з найбагатших людей країни рідко спілкується з пресою. Для "Комсомолки" зробив виняток. З нашим спецкором Катериною КУЗІЧЕЄВОЙ напередодні Нового року він розмовляв про те, що потрібно Україні, щоб повернутися до економічного зростання.


"Коли ми приходимо до лікаря, спершу потрібно зробити діагностику"

- Рінат Леонідович, чим для вас запам'ятався рік, що минає?

- Он як у діаграмі: то вгору, то вниз. Криза... Я переконаний, що з усіх важких ситуацій ми повинні виходити сильнішими. Вважаю, що не можна приймати рішення, коли сильно добре, або коли дуже погано. У таких ситуаціях будь-яке рішення буде хибним. Бог дає випробування сильним. Ми повинні знайти в собі можливості, і наступний рік зробити роком прориву.

Криза – це аудит того, що ми робили добре, а що погано, що виходило, що не виходило. Щоб перемогти кризу, ми повинні бути організованою командою з економічною та з політичною елітою. Ми повинні об'єднатися і протистояти кризі так, як Шахтар нещодавно протистояв Базелю. Якщо ми не будемо організованою командою, то нас чекає участь Базеля. Але щоб криза сама прийшла і сама пішла, такого не вийде.

- Як, на вашу думку, що потрібно робити, щоб подолати кризу?
- Коли ми приходимо до лікаря, спершу потрібно зробити діагностику – визначити що у нас не так. Після цього необхідно призначити лікування. Тут – те ж саме. Потрібно визначити масштаби кризи, і призначити правильний курс лікування.

- Чи буде скорочуватися фінансування на доброчинність? Ви навесні заявляли, що будете виділяти на це 10 млн. доларів щорічно.
- Ми сказали, що витратимо 150 млн. доларів за п'ять років! І дотримаємось свого слова. Деякі проекти ми завершили, і після цього почали говорити про нові. 150 млн. доларів за п'ять років – ми будемо повністю звітувати перед суспільством, чого домоглися, а чого ні. І нехай суспільство оцінить, наскільки ефективно ми цими коштами розпорядитися. Криза психологічно тисне, але я не хочу потрапляти під це тиск. Нам потрібно розгорнути ситуацію і перемогти кризу.

"Важливо єдність економічної та політичної еліт"

- Як ви оцінюєте ту коаліцію, яка сьогодні є?

- Поки що важко щось сказати, дуже хотілося б, щоб вона змогла перемогти кризу. Сьогодні важливо бути організованою командою. Україна – сильна. Потрібно тільки реально оцінити ситуацію, зрозуміти яка глибина кризи. Проблема є в усьому світі. Ця біда вже постукала і в наші двері, факт – криза трапився. Тепер важливо оцінити її масштаби. Буде важко, але впоравшись, Україна стане ще сильнішим.

- Ви вже оцінили масштаби кризи?
- Ми, напевно, стали першими відчувати кризу. Перестали купувати сталь – не саме нашу, а взагалі в світі знизилося її споживання. Тобто, виробляється більше, ніж потрібно. Я сказав, що потрібно допомагати не металургам, а споживачам сталі: машинобудування, будівництво... Треба, щоб ці сектора економіки запрацювали. Після цього запрацює і економіка. Тут важлива єдність політичної і економічної еліт. Але для цього ще потрібно запросити кращі уми, які розуміють, що відбувається в інших країнах, які можуть порадити і допомогти поглянути на проблему інакше, з іншого боку. Це дозволить нам не зробити помилку, на неї ми не маємо права.

"Півтора-два роки: багато це чи дуже багато?"

- Як довго, на ваш, затягнеться криза, і коли ми зможемо його подолати?

- Всі експерти говорять, що все це буде півтора-два роки. Багато це чи дуже багато? Може бути, у нас сил залишилося на три-шість місяців. Ось тут потрібно прислухатися до кращих умів. Не треба цього соромитися. Криза була і в інших країнах, і якщо там знайшли рецепт проти нього, то давайте порадимося з цими людьми.

- Хто повинен запросити цих людей?
- Уряд, президент.

- Ви особисто кого-небудь запрошували?
- Я фінансуюю Фонд, який запросив експертів і консультантів. Вони пропонують свої рішення. Питання в тому, щоб їх почули. Не обов'язково слідувати їх словами беззастережно. Важливо вступити в дискусію, с чимось можна погодитися, с чимось ні. Для того, щоб потім не озиратися в минуле і шкодувати, що не скористалися, може правильними порадами. Десь амбіції керували розумом, десь – навпаки, а на виході отримали "двієчку". Ось цього не хотілося б. Якщо сьогодні ви мене запитуєте, що робити? Для того, щоб я відповідально сказав, я повинен запросити експертів, послухати їх аргументи, і якщо вони виявляться переконливими, я обов'язково піду цією дорогою. Наше завдання – вступити в таку дискусію, адже істина народжується в суперечці. Повторюю, не потрібно соромитися запросити найкращих світових експертів і консультантів.

"Необхідно допомогти людям жити краще"

- Передвиборна гонка наступного року перешкодить виходу з кризи?

- У будь-якому випадку, під час виборів не існує політичної стабільності. І, зрозуміло, для економіки це буде погано.

- Зниження курсу гривні допомогло стабілізувати ситуацію для підприємств експортерів? І хто на цьому заробив?
- Припустимо, у вас є перукарня. У неї є видаткова частина - 100 000 доларів, а дохідна - 150 000. Але люди стали жити гірше й перестали приходити в вашу перукарню. Дохідна частина вже стала 50 000. Ви тоді говорите про те, що у вас є проблеми, потрібно адаптувати. А я кажу, не потрібно адаптувати, необхідно допомогти людям жити краще. Я при цьому виграю конкуренцію, клієнти прийдуть в мою перукарню, і доходи зростуть. Що стосується курсу гривні, то для нас важливо, щоб продукцію купували. А ми залежимо від зовнішніх ринків, тому як 70 відсотків продукції продаємо саме там. Україна залежить від гірничо-металургійного комплексу. 40 відсотків валютної виручки – це металургія. На сьогоднішній день в країну не надходить валюта. Виробляла ж Україна 3 млн. тонн на місяць, і ми це продавали. І, допустимо, отримували 2,5 млрд. доларів. А сьогодні виробляємо 1 млн. тонн, і вже заплатять нам 300 млн. доларів.

"Хто приймає швидкі рішення і менше помиляється, – той найуспішніший"

- Максимальний термін вироблення стратегії в Україні...

- Моя формула успіху – це швидкість ухвалення рішення з малим коефіцієнтом браком. Хто приймає швидкі рішення і помиляється менше конкурентів, той найуспішніший. Україна повинна приймати швидкі та ефективні рішення. Але для цього потрібна впевненість у правильності цих рішень.

- Ви вважаєте, ТИМОШЕНКО здатна приймати швидкі рішення?
- Я хочу це побачити. Дуже хочу, щоб коаліція приймала ті рішення, які виведуть країну з кризи. І що для цього потрібно зробити для того, я зроблю із задоволенням.

Автор: Єкатеріна КУЗІЧЕЄВА
Джерело: "Комсомольская правда в Украине"
Переклад: Петро А.ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі