друкувати


"Ваша Надія" у критичній ситуації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 11:41:18

Тепер тільки й розмов, що про кризу. Її наслідки в світі плюс українська "особливість" спричинили великі загрози для людей. Хтось утрачає бізнес, хтось – ринки збуту, хтось – роботу і відповідно засоби для існування. Найгірше, коли в такій ситуації ще й дамокловим мечем зависає необхідність погашати зобов’язання за кредитами перед банками, різноманітними спілками та іншими установами.

Кількість проблем швидко зростає, адже в Україні видано запозичень на близько 125 мільярдів гривень. Фінансові організації, відчуваючи загрозу існуванню, змушені вимагати повернення коштів, удаючись часто-густо до не зовсім законних методів. Що чинити в таких випадках? Відповідь знає новостворена в Івано-Франківську юридично-охоронна антиколекторна компанія "Ваша Надія", яка організувала в тамтешній міськраді "круглий стіл" у рамках безпрецедентної акції "Зупинимо свавілля!"

На захід, окрім журналістів, організатори запросили представників банків, кредитних спілок, правоохоронних органів, центрів праці і, що найголовніше, деяких громадян, які вже потерпають від неправочинних, кримінальних й аморальних дій фінансових установ. По-філософськи із присутніми спілкувався засновник "Вашої Надії" Федір Олексюк. Спершу прочитав свого вірша "Криза", де йшлося про справедливість, грабунок народу, коли мільярдери ховають гроші в офшорах, купують кораблі й літаки, а ми стаємо чужими вдома, бо не панує в суспільстві милосердя і страх перед небесною відповідальністю.

– У цій ситуації треба рятувати не банки (їх у жодній країні немає стільки, як у нас), а людей, – казав речник після біблійних притч і цитат відомих економістів. – А в нас на кожному кроці, в парламенті також, діється щось не те. Слід так навчати людей, за словами філософа, щоб на кораблі, який тоне, вони бігли не з вогнегасниками, а з рятувальними кругами. МВФ допомагає банкам, а хто ввійде в ситуацію боржника? Його потрібно не заганяти в кут, як вовка, а допомагати вже на першому етапі.

Укладаючи, скажімо, з банком угоду про надання кредиту, клієнт навіть гадки не мав, що перед ним коли-небудь постане реальна загроза невиплати боргу, а то й навіть утрати через накладення арешту власного майна. Ні, сам банк не бере за горло. Місію доручають, про що тепер полюбляють трубіти центральні телеканали, колекторній фірмі (переклад від латинського слова – "той, хто забирає"), з якою укладають угоду про переуступку кредиту або договір-доручення. Вона, будьте певні, постарається стягнути і залишок непогашених запозичень, і відсотки, і пеню, і неустойку за весь період, навіть і той, що не передбачено законодавством. Ускладнює ситуацію те, що в нашій країні поширена корупція серед держслужбовців. З їхньою допомогою неправочинно відбирають у людей помешкання, земельні ділянки, автомобілі та інші матеріальні цінності. Такий собі "рекет" не зважає на порушення не тільки норм цивільного, господарського та кримінального кодексів, але й Конституції України.

Однак на вітчизняному ринку з’явилася противага, що захищає людину, яка потрапила в боргову петлю, від свавілля чи "доброї волі" колекторів. Цю, треба визнати, не завжди безпечну справу розпочато в обласному центрі. Тутешня юридично-охоронна антиколекторна компанія "Ваша Надія" стала першою в Україні, незабаром їхні колеги розпочнуть діяльність у Чернівцях і Луцьку, відтак такі фірми будуть створені в усіх областях держави. Їхня суть – представляти інтереси боржника, оптимізувати борг, що виник перед банком. Вони узгоджують із кредиторами тривалі й ощадні програми погашення винних коштів, допомагають мінімізувати штрафи.

– Так, людський фактор під час кризи ще більше загострюється, а дії банків неадекватні, – прямо висловився пан Олексюк. – Треба піднімати громадськість, аби на законодавчому рівні закріпили цивілізовані норми.

У нас люди нерідко підписуються під кабальними умовами угоди, навіть уважно не читаючи її, бо довіряють кредитним фахівцям. А тим часом у ній (як водиться, дрібним шрифтом у кінці документа) прописано санкції у разі невиплат. Для себе кредитор указує порядок дій, коли виникають форс-мажорні обставини, і "забуває" про можливу появу таких у позичальника. Приміром, як-от цьогорічна повінь. Вона позбавила власного бізнесу багатьох підприємців, які подають довідки від податківців, що не мають доходів, і готові віддати заставне майно. Але банкам цього замало. Вони накидають око на особисту власність боржників, що не перебуває у заставі, як трапилося в Білоберізці Верховинського району.

Інші приклади. Пані Ольга з Косова у новій компанії шукає захисту від кредитної спілки та виконавчої служби, бо позичила 3 тисячі гривень, а їй нарахували вдвічі більше санкцій і забрали 44 сотки землі. Майже два роки водять за ніс в "Автоплані" молодого хлопця, який упродовж цього часу сплачує внески за машину, хоча стосовно угоди через два місяці мав би вже на ній їздити. У результаті той залишається і без грошей, і без транспортного засобу.

Безпрецедентні випадки. Людей не пускають за кордон, бо вони не сплатили кредит за авто, і те, що воно у банку є предметом застави, до уваги ніхто не бере. Суди приймають ухвали на користь фінустанов без участі відповідача, якого про це чомусь навіть не повідомляють. Позичальникам у будь-який час доби телефонують додому, на роботу з вимогою повернути кошти, забуваючи, що ця інформація конфіденційна, є банківською таємницею.

По суті, у підсумку, людина стає рабом банку, іноді через це розпадаються сім’ї. Загалом під час "круглого столу" пролунало десяток прикарпатських відділень цих фінустанов. Згадали, скажімо, справу в с. Підгайчиках з "ПлюсБанком". Правда, через відсутність їхніх представників не було змоги почути іншу думку, окрім угорського "ОТР", який відбивався за всіх.

Про кроки, які в критичних ситуаціях здійснює зароджене антиколекторство, напрямки діяльності розповів директор компанії Сергій Соколюк. Чим їхня фірма відрізняється від звичайної юридичної? Тим, що у "Вашій Надії" правничі послуги надають комплексно, а на адвоката потрібні відразу "живі" гроші. Їхні юристи запропонують знайти роботу, якщо ви потрапили під скорочення, стягнуть з працедавця вихідну допомогу, допоможуть у приватизації земельної ділянки, її оцінці й продажу. Завдання кваліфіковано і захищати права людей, і підставити їм плече.

P.S. За адресою і контактними телефонами івано-франківської антиколекторної компанії "Ваша Надія" звертатися в редакцію газети "Коломийський вісник".

Автор: Василь ДЕМ’ЯНІВ
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі