друкувати


Після повені - під опікою Київщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-22 09:47:34

Одним із перших, хто простягнув нам руку допомоги після липневої повені, були кияни. Тоді, на початку серпня, на Коломийщину прибула голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко, щоб зустрітися з керівниками трьох найбільш постраждалих районів — Коломийського, Снятинського й Косівського.

Одразу також приїхало 16 фур із товарами першої необхідності, було перераховано значні кошти для ліквідації наслідків повені, а ще вручено 60 конвертів із двома тисячами гривень у кожному допомоги від благодійного фонду "Велика родина" — для тих людей, які втратили все нажите.

Відтоді збігло більше чотирьох місяців, а київські будівельні фірми й досі трудяться на Прикарпатті, ліквідовуючи наслідки лиха: зводять нові мости, роблять міцні берегоукріплення, вирівнюють русла річок лагодять дороги, але вже так надійно, щоб наступна повінь їх не подолала.

А минулого тижня в нашому краї побував заступник голови Київської обласної державної адміністрації Володимир Максименко — щоб ознайомитися зі станом робіт, які здійснюють київські будівельники. Отож, основним об’єктом, на який завітав Володимир Миколайович, стало сумновідоме снятинське село Прутівка, де повінь не лише зруйнувала чимало людських осель, але й забрала найбільше життів. Тут кияни побудували цілу вулицю з десяти новеньких котеджів для тих, хто цілковито залишився без даху над головою. Ошатні будиночки споруджено за сучасними технологіями й умебльовано, до речі, меблі також придбала Київська ОДА.

В одному з помешкань, яке відвідали гості, якраз порався його власник Дмитро Фроляк. Він розповів, що задоволений хатиною, де тепер житиме з дружиною, дітьми й онуками. Варто зазначити, що новозбудовану вулицю на честь будівельників назвали Київською.

Володимир Максименко наголосив, що приємно вражений побаченим, адже вболівав за прикарпатців, яким треба було чимскоріш допомогти, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю між Київщиною і Прикарпаттям.

Відтак усі рушили до Снятинської райдержадміністрації, де в кабінеті заступника голови РДА Степана Данишенка відбулася ще одна приємна місія киян — вручення комплектів дитячого зимового одягу від фонду "Єдина родина". Новенькі курточки, шапочки, светрики, штанці й чобітки дбайливо виготовлено на київських підприємствах, кожен комплект було запаковано в мішок із написом: "Київщина — дітям Івано-Франківщини". Начальник головного управління промисловості, транспорту і зв’язку Київської ОДА Віктор Крутоус, який очолює київську робочу групу, а також супроводжував у поїздці Прикарпаттям Володимира Максименка, вручаючи пакети з одягом, наголосив, що вони стануть чудовим подарунком дітям із малозабезпечених родин від святого Миколая.

Наступним пунктом перебування в нас київського гостя була Коломийська райдержадміністрація. Тут Володимир Миколайович у залі засідань урочисто привітав своїх земляків, які трудяться на Прикарпатті, й найсумліннішим вручив грамоти, подяки, годинники й грошові премії. Коломийським і косівським дітям також було передано від фонду "Єдина родина" комплекти зимового одягу. Проте, мабуть, найбільше захоплення викликали сценічні костюми, які кияни спеціально пошили для народного аматорського хореографічного ансамблю "Прикарпаття" з Отинії. Чого лише вартувало розкішне барвисте вишиття на рукавах сорочок! Керівник ансамблю Ганна Огородничук щиро дякувала за дорогий подарунок і обіцяла приїхати до Києва з новими танцювальними номерами, спеціально підібраними до нового вбрання.

Від керівництва Коломийського району киянам подякували голова районної ради Дмитро Неміш і заступник голови райдержадміністрації Мирослав Мацьків; вони також вручили гостям сувеніри на добру згадку про Прикарпатський край.

А на Володимира Максименка чекала ще одна добра місія — відвідини двох багатодітних сімей у Мишині. Родини Юрійчуків і Ковальчуків уже стали відомими за межами району. Наша газета повідомляла про те, що ці родини, завдяки президентській програмі "Зігрій теплом дитину", суттєво покращили свої житлові умови. Отож, Володимир Миколайович від фонду "Єдина родина" привіз цим мишинським дітям комплекти одягу й постіль.

Не оминув також київський гість нагоди оглянути будівельні об’єкти в Мишині, якими опікується приватна фірма "Сенс" із Обухова. Керує підприємством Валентин Голубенко, він і розповів, що його майстри від вересня працювали в чотирьох селах Коломийщини: Мишині, Ковалівці, Спасі, Верхньому Вербіжі. За цей час зробили 29 вулиць, з яких чотири — з асфальтовим покриттям, і звели сім мостів. На черзі — ще один міст, через Лючку, який ПФ "Сенс" сподівається до Нового року закінчити. Матеріали для нього звозили з усієї України, а кріпитися міст буде на особливо міцних тросах, виготовлених у Дніпропетровську. Вони витримують багатотонне навантаження, а це забезпечить мосту стійкість навіть перед такою стихією, як цьогорічна. Обухівські будівельники також зводять на Лючці потужне берегоукріплення — в тому місці, де непокірна річка наробила найбільше шкоди.

Відрадно, що кияни відгукнулися на нашу біду й підклали своє плече, вони трудилися в надзвичайно важких умовах, днями не вилізаючи з багна. Але це нас об’єднало, дало вкотре зрозуміти, що ми — діти єдиної української землі, а тому маємо бути єдині в поглядах і справах, і це стане запорукою нашої міцності.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі