друкувати


Мінфін конкретизував заходи щодо стабілізації на валютному ринку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-19 02:05:18

Сьогоднішня зустріч Віктора Ющенка з банкірами стала продовженням жорстких заходів зі стабілізації на валютному ринку, оголошених Президентом, головою НБУ та міністром фінансів. І сьогодні Мінфін ці заходи конкретизував і розбив на три блоки.

Перший стосується дій НБУ на валютному ринку в частині інтервенцій. А саме, офіційний курс гривні залишається незмінним. З-поміж іншого, у понеділок Національний банк проведе валютний аукціон.

Другий крок має обмежити попит на іноземну валюту. Зокрема, планують на кілька тижнів припинити рефінансування банків, підвищити ставки за кредитами «овернайт» та облікову ставку НБУ до 18%.

У третьому блоці пропонують посилити контроль за валютними операціями українських банків. Тепер вони мають звітувати про купівлю валюти клієнтами та банками для власних потреб, а також буде перевірено 20 фінустанов, які, ймовірно, спекулювали на коливаннях курсу. Їх, можливо, позбавлять ліцензій.

"Це надзвичайно важливі першочергові дії, які перебувають у компетенції Національного банку України, і які здатні взяти під контроль ситуацію та стабілізувати обмінний курс національної валюти", – заявив міністр фінансів Віктор Пинзеник, повідомляє ICTV.

Обговорити на форумі