друкувати


Верховна Рада удосконалила механізм інвестицій у будівництво житла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 08:01:30

Верховна Рада України удосконалила фінансові механізми інвестицій в будівництво житла. За прийняття в цілому законопроекту проголосували 242 депутата при необхідних 226.

Закон розширює перелік істотних умов договору управління майном, додаючи до них термін договору управління майном, порядок повернення з Замовником управління майна, переданого в управління управителя і майна, придбаного управителем у результаті управління майном. До істотних умов також віднесені права, обов'язки та відповідальність установника управління та управителя.

Закон також збільшує штрафи та відповідальність за порушення законодавства забудовників, управителя, регулюючих органів та місцевого самоврядування. Крім цього, закон розширює застосування таких фінансових інструментів, як сертифікати фондів операцій з нерухомістю (сертифікати ФОН), уточнюючи норми застосування їх в системі фінансово-кредитних механізмів. Сертифікати ФОН закон відносить до пайових цінних паперів.

Закон визначає процедуру закріплення однієї квартири за одним інвестором, щоб уникнути шахрайства недобросовісних управителя. Документ вводить також термін "проектна декларація" – документ, який містить інформацію про забудовників, що підрядної організації, управителя фонду фінансування будівництва, об'єкті будівництва та об'єкті фінансування.

Проектна декларація підлягає обов'язковій реєстрації в органах державного архітектурно-будівельного контролю та опублікування у ЗМІ. Автори законопроекту – депутати Ради В'ячеслав КОВАЛЬ, Олександр ЧЕРНОВОЛЕНКО, Олександр КЛИМЕНКО (усі – фракція блоку Наша Україна - Народна Самооборона), Олег ЛЯШКО, Валерій ПИСАРЕНКО (обидва – фракція Блоку Юлії ТИМОШЕНКО), Юрій КАРАКАЙ (фракція Партії Регіонів).

У січні депутат КАРАКАЙ подав законопроект № 1045-1 Про внесення змін до деяких законів (щодо посилення захисту прав громадян, що здійснюють інвестиції e будівництво житла).

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі