друкувати


Іпотека повернеться. Але поступово

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 07:56:05

Ні один банк з 50-ти лідерів більше не пропонує іпотечних кредитів. Отримати позику на іпотеку можна лише у невеликих банках. Експерти при цьому вважають, що переділу ринку кредитування не станеться, і прогнозують, що першими після затишшя повернуться іпотечні кредити на вторинному ринку житла.

За даними компанії Простобанк Консалтинг, на ринку кредитування не залишилося ні одниєї пропозиції за іпотечними кредитами – ні на купівлю житла (на первинному та вторинному ринках), ні на купівлю землі, ні на рефінансування, ні на отримання готівкових грошей під заставу квартири. За даними компанії, останньою кредитною пропозицією, котра залишилося на ринку у середині грудня – це пільговий кредит за програмою Державної іпотечної установи від Укрпромбанку під 16,5% річних строком на 30 років з початковим внеском 25% і максимальною сумою 1 млн. гривень.

Банківські фахівці при цьому стверджують, що переділу ринку у бік менших банків, які сьогодні ще кредитують, не відбудеться. "Я думаю зараз рано говорити про будь-який переділ ринку, оскільки практично всі гравці знаходяться в однаковому становищі, - пояснює Дмитро ЗАМОТАЄВ, начальник управління кредитних продуктів роздрібного банкінгу Укргазбанку.

– Факт кредитування невеликими банками має епізодичний та дуже вибірковий характер, що не потягне за собою зміни частки ринку основних роздрібних банків України".

З усіх іпотечних кредитів найбільш проблемними сьогодні є позики на купівлю житла на первинному ринку, які зникли з банківських пропозицій першими. Сьогодні експерти попереджають, що з цієї ж причини вони, як банківський продукт, повернуться останніми. "У першу чергу відновиться кредитування на вторинному ринку, потім кредит під заставу нерухомості на вторинному ринку з видачею готівки, а в останню чергу – позики для придбання житла на первинному ринку", – вважає Цветан ПЕТРІНІН, заступник голови правління з роздрібного бізнесу VAB Банку.

Втім, для тих, хто інвестував у будівництво, тепер може з'явитися більш дієвий спосіб закінчити будівництво, котре зупинене і без нових кредитів у банку. Як нам стало відомо, ДІУ разом з банками-партнерами розробляє схему фінансування добудови житла зі ступенем готовності понад 75%.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі