друкувати


Ціна газу не повинна бути вищою 200 доларів США

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-18 05:45:12

Ціна газу для України 2009 року не повинна бути вищою 200 доларів США, а можливо, вона буде такою ж, як і цього року. Про це під час прес-конференції повідомив провідний експерт енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир ОМЕЛЬЧЕНКО.

За його словами, в ЄС наступного року середня ціна на газ буде близько 280 доларів США за тисячу кубічних метрів, тоді як цього року вона була приблизно 470-480 доларів.

"Для України це означає, що якщо ми врахуємо транспортні витрати, то ціна на газ для нас не повинна бути більшою 200 доларів, і я думаю, що вона буде на тому рівні, на якому зараз знаходиться", — сказав В.ОМЕЛЬЧЕНКО.

Він також відзначив, що російський газ не має сьогодні попиту в Європі. "За останні два місяці реалізація російського газу в Європі зменшилася більше ніж на 10%, це стосується і нафти", — додав В.ОМЕЛЬЧЕНКО.

Він також нагадав, що ціна на нафту в світі впала втричі, а бензин в Україні подешевшав усього на 20%. "Ця невідповідність викликана тим, що велика частина нафтопродуктів до України надходить по імпорту, а щоб їх купувати, потрібна валюта. Імпортери закладають у ціну бензину валютні ризики", — підсумував експерт.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі