друкувати


Заборона змінювати умови кредитних угод підвищить довіру до банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 05:38:01

Українські банки не повинні в односторонньому порядку змінювати умови угод з клієнтами, зокрема підвищувати відсотки за кредитами. Про це інтернет-виданню ТСН.ua сказав директор економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН, коментуючи рішення Верховної ради заборонити банкам в односторонньому порядку змінювати умови договорів по вкладах і кредитах.

На думку експерта, рішення Верховної Ради теоретично повинно сприяти вирішенню конфліктів між банками і людьми, які брали в них кредити. "Теоретично це крок у нормальному напрямі. Тому що будь-яка угода носить двосторонній характер. І навряд чи можна вважати нормальним, що один з її учасників самостійно змінює умови, швидше всього явно не на користь іншої сторони. Навіть не потрібно було спеціального закону, це має бути нормальною діловою практикою", — впевнений економіст.

З іншого ж боку, проблеми у виконанні закону можуть виникнути в разі, якщо зміни відсотків передбачалися кредитною угодою. Пан Юрчишин зазначив, що в останні роки, за сприятливішої фінансової ситуації, практика односторонньої зміни угод не була розповсюджена в Україні. Втім, сьогодні буде важко відслідковувати ситуацію навколо цієї проблеми. "Зараз відстеження виконання законів вкрай слабке. Ми бачимо багато недоречностей, суперечностей у валютній, кредитній сферах. Можуть бути проблеми з виконанням рішення Верховної Ради", — вважає Василь ЮРЧИШИН.

На його думку, дія закону не повинна поширюватися на банківські угоди, укладені до ухвалення документа. "Все, що скасовується чи змінюється заднім числом, несе негарний присмак. Незалежно від того, на чию це користь. Умови мають бути зрозумілі на початку. В нас дуже багато речей, які змінюються заднім числом", — зазначив експерт.

"З іншого боку, якщо йдеться про угоди, це двосторонній процес. Головне, щоб банківські працівники, коли складається угода, чітко акцентували увагу клієнтів на специфіці. Якщо це є, не бачу проблем, якщо клієнт згоден, щоб відбувалися зміни", — також наголосив економіст.

"Але навіть в таких випадках ділова етика могла би сприяти тому, щоб клієнта попереджали. Щоб відбувалися зміни не заднім числом, а на партнерських умовах. Від цього виграли б усі. І підвищення довіри до банків, і взаєморозуміння. Багато є питань, проблем, але зміна законів, угод заднім числом — недобрий приклад для формування системи держуправління чи взаємодії між фінансовими агентами", — додав економіст.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, www.KOLOMYYA.org, за ТСН.ua
Обговорити на форумі