друкувати


Архіви відкривають таємниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-17 11:14:30

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена 100-річчю від дня народження Провідника ОУН "Степан Бандера в українському русі XX століття". Провели її інститут історії і політології Прикарпатського національного університету, Міністерство освіти і науки, івано-франківські ОДА та обласна рада, інститут історії України НАН України.

Такий захід і на такому високому рівні відбувся вперше. З доповіддю "Постать Степана Бандери в контексті офіційної політики пам’яті: джерелознавчі та історіографічні проблеми" виступив голова Державного комітету архівів України, завідувач відділу української історіографії інституту історії України Національної академії наук, доктор історичних наук, професор Олександр Удод. Завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни інституту історії України НАН, доктор історичних наук, професор Олександр Лисенко проаналізував діяльність Степана Бандери. Про розвідувальну і контррозвідувальну діяльність як важливу справу українського національного визвольного руху 40—50-х років XX ст. розповів завідувач кафедри оперативного мистецтва та історії спецслужб Національної академіії Служби безпеки України доктор історичних наук, професор Дмитро Веденєєв. Детально й ємко висвітлив державотворчі ідеї ОУН Степана Бандери доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії Національного університету "Острозька академія" (м. Острог) Володимир Трофимович. З доповіддю про сучасні соціоісторичні дослідження у США Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії виступив доктор історичних наук (університет штату Індіана, США) Натан Шиппі. Про міфи і правду про ОУН і УПА розповів також безпосередній учасник тих подій голова обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, учасник бойових дій ОУН і УПА Орест Дичківський.

Майже півтори сотні науковців — представників вищих навчальних закладів Галичини, Одеси, Києва, Білої Церкви, Харкова, Миколаєва, Чернігова взяли участь в обговоренні ролі Степана Бандери в національно-визвольному русі.

— Важливо, що нарешті розмова ведеться суто на документальних фактах, архівних матеріалах і без ідеологічної заангажованості, — висловив свою оцінку доктор історичних наук, професор, голова Державного комітету архівів України Олександр Удод. — Правдиве осягнення постаті Степана Бандери дуже важливе для України й українського суспільства, для його єдності і подальшого творчого державотворення. Зрештою, конференція має вплинути і на поточний момент — певну владну визначеність у святкуванні 100-річчя Провідника ОУН, аби воно було однаковим на заході і сході...

На конференції відбулася презентація спільного видання інституту українознавства імені івана Крип’якевича НАН України і Галузевого державного архіву Служби безпеки України "Федун Петро — "Полтава". Концепція самостійної України. Твори". Упорядкував і редагував його Михайло Романюк, який розповів про роботу над книгою.

У фойє університету було організовано виставку "Постать Степана Бандери в документах архівів України" (Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. Пшеничного, державних архівів Волинської, Івано-Франківської і Львівської областей. На стендах було представлено рідкісні документи і фотографії, які раніше зберігалися під грифом "Секретно".

Підсумком конференції стане фаховий збірник наукових праць — всеукраїнський просвітній краєзнавчий часопис "Галичина". Саме в ньому й будуть опубліковані всі доповіді, повідомлення, тези.

Автор: Богдан ВІВЧАР, Василь МЕЛЬНИК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі