друкувати


Залучення китайських компаній до будівництва доріг в Україні недоцільно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-15 01:06:24

Залучення китайських компаній до будівництва доріг в Україні є недоцільним. Таку думку висловив заступник генерального директора ФПГ Альтком Михайло КОВАЛЬОВ, коментуючи заяву голови Укравтодору Вадима ГУРЖОСА про плани підписати контракт з China Road and Bridge Corporation на будівництво ділянки кільцевої автодороги навколо Києва, інформує прес-служба компанії.

"Якщо мова йде про отримання інвестицій, то це одна справа. Але, якщо в умовах фінансово-економічної кризи та скорочення обсягів замовлень для українських будівельників хочуть допомогти китайським конкурентам вийти на наш ринок, то тут важко говорити про державну політику", – сказав експерт.

Він зауважив, що китайська компанія веде переговори про вихід на український ринок вже близько двох років і не виключив, що Укравтодор в умовах скорочення бюджетного фінансування йде на будь-які пропозиції по залученню кредитів. Але, на думку КОВАЛЬОВА, "китайці кредит можуть привести, але самі його, і освоять".

"Вони планували будувати трасу "Донецьк-Луганськ", працювати в Криму та Київській області, але далі розмов справа не пішла, – підкреслив заступник гендиректора Альткома. – У Киргизії, наприклад, вони хотіли дати інвестиції в обмін на ресурси корисних копалин. Які умови пропонують Укравтодору – треба дивитися".

За словами фахівця, китайці ще не реалізовували проекти в Европі. "Вони працювали, крім Китаю, в слаборозвинених країнах, де немає власних висококласних будівельних компаній: в Ефіопії, Бангладеш, Конго. Навіщо приводити їх в Україну, де є десяток підприємств дорожнього будівництва европейського рівня? Українські компанії Альтком та ДБУ-50 вже ведуть спорудження кільцевої траси навколо Києва на відрізках "19-й-23-й км" та "23-й - 26-й км". Роботи йдуть два місяці. "До кінця тижня ми завершимо укладку покриття на лівій стороні траси. Фінансуємо будівництво поки самі", – зазначив Михайло КОВАЛЬОВ.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі