друкувати


З історії преси Покуття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-12 11:50:53

Історично склалося так, що засоби масової інформації відігравали й відіграють важливу роль у житті суспільства. Нині першість захопили електронні мас-медіа, а декілька десятиліть тому лідирувала преса. Традиційно Коломию вважають давнім видавничим центром у нашому регіоні. Розпочавши ще 1865 року із газети "Голос народний", яку видавали брати Білоуси, Коломия, станом на день нинішній, була і є місцем видання майже півсотні газет та журналів. Тут існували й численні друкарні, які весь цей огром видань друкували.

Та не лише Коломия у нашому регіоні зробила внесок у розвиток українського друкованого слова. На Покутті також існували періодичні видання. Власне про них і веде мову у своїй монографії "Українська преса Покуття як джерело вивчення суспільно-політичного життя краю 20—30 рр. ХХ ст." (Київ: Видавничий центр "Просвіта", 2008) Василь Глаголюк.

Автор книги багатьом відомий як довголітній голова Коломийської міськрайонної організації Товариства "Просвіта", ініціатор багатьох добрих справ на ґрунті нашого національно-культурного і державного відродження. А крім цього, Василь Глаголюк — ще й кандидат історичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України, член Головної Ради Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Шевченка.

Дослідженнями української преси на Покутті Василь Глаголюк, виходець із села Репуженці на Городенківщині, займається добрий десяток років. Написав низку статей, на цю ж тему захистив кандидатську дисертацію. Тепер ось опублікував результати наукових пошуків. Автор веде мову про видання на Покутті у міжвоєнний період, коли після програних національно-визвольних змагань українці приходили до тями і шукали не лише відповіді чому так сталося, але й прагнули знайти вихід із скрутного становища. Власне Василь Глаголюк показує, що цікавого дає преса історикові, який вивчає суспільно-політичне життя краю. За традиційними оглядами історіографії проблеми та характеристикою джерел, дослідник у трьох розділах основної частини монографії розглядає низку проблем. Так, його цікавить політична орієнтація і тематична палітра видань на Покутті. Він прагне розібратися у розмаїтті преси, здійснює її класифікацію за проблемно-тематичними ознаками. Василя Глаголюка цікавить питання відображення на сторінках місцевої преси українського визвольного руху та культурного життя на Покутті. Окремий розділ дослідник приділив місцю преси Покуття у структурі українського громадського руху 20—30 років минулого століття. Виділив в окремий розділ монографії Василь Глаголюк і питання про жіночу та релігійно-церковну пресу Покуття. Він розглядає особливості висвітлення пресою громадсько-політичного жіночого руху, а також релігійну та християнсько-моральну проблематику. Дослідник, серед інших своїх спостережень, зробив і такий: національна свідомість і незалежність, гасла "нація" і "воля" були основними у змісті українських часописів Покуття 20—30 років ХХ століття.

Книга має багату джерельну базу. Автор опрацював численні газети та журнали міжвоєнної доби, які виходили в Станіславі та Коломиї, рідкісні архівні матеріали. Книга, яка вийшла під егідою Науково-дослідного центру періодики при Львівській науковій бібліотеці НАН України імені Василя Стефаника, має гарне поліграфічне оформлення. Видання про пресу на Покутті надруковано тисячним тиражем, отож книжка має шанс дійти до зацікавленого читача.

Автор: Микола ВАСИЛЬЧУК
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі