друкувати


Соціальний антикризовий законопроект вирішить першочергові проблеми людей в умовах кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-11 04:59:33

"Прийнявши в першому читанні соціальний антикризовий законопроект, ініційований нашою фракцією, ми почали рухатись в напрямку розв’язання соціальних проблем, і понад усе – проблеми безробіття. Соціальний антикризовий законопроект – це відповідна реакція на першочергові соціальні потреби, які виникли в країні внаслідок світової фінансової кризи. Законопроектом передбачається запровадити економію бюджетних видатків на 2009 рік, що дозволить акумулювати значні ресурси і спрямувати їх на передбачене законом підвищення заробітних плат і пенсій". Про це під час брифінгу у кулуарах ВР сказав голова фракції Наша Україна – Народна Самооборона, співавтор законопроекту №3344 (соціальний антикризовий законопроект) В’ячеслав КИРИЛЕНКО.

Нагадаємо: соціальний антикризовий законопроект було ініційовано фракцією Наша Україна, його співавтором є голова фракції В’ячеслав КИРИЛЕНКО. Сьогодні парламент ухвалив законопроект в першому читанні. За відповідне рішення проголосувало 266 народних депутатів. КИРИЛЕНКО зауважив, що "нажаль, за місяць, протягом якого соціальний антикризовий законопроект знаходився у парламенті, соціальна ситуація в країні значно погіршилась, і особливо це стосується сфери зайнятості. Крім того, ситуація з реальними доходами співвітчизників також погіршується, і це потребує вжиття відповідних соціальних заходів".

Співавтор законопроекту закликав "прийняти законопроект до кінця цього року, оскільки з 1 січня 2009 року, якщо ми не внесемо відповідні зміни, можуть постраждати мільйони бюджетників і пенсіонерів". "Ми не повинні цього допустити", – наголосив КИРИЛЕНКО. Він нагадав, що "законопроект складається з двох частин. Перша передбачає запровадити економію бюджетних видатків, а друга частина – внесення змін до чотирьох базових соціальних законів".

Щодо першої частини КИРИЛЕНКО зазначив, що "пропонується на 2009 рік ввести мораторій на збільшення штатного розкладу в усіх органах влади та органах місцевого самоврядування, в установах соціального страхування та на інших державних підприємствах та установах, що забезпечить економію фонду оплати праці". "Крім того, – зауважив ініціатор законопроекту, – ми пропонуємо запровадити мораторій на збільшення протягом 2009 року видатків на утримання всіх вище перерахованих органів та установ, окрім тих видатків, які стосуються виплати заробітної плати і нарахувань на фонд оплати праці і сплати комунальних послуг". Також КИРИЛЕНКО зазначив, що "законопроектом передбачається запровадити мораторій на капітальний ремонт і капітальне будівництво для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, установ соціального страхування, державних підприємств та установ, крім ремонту тих приміщень, які знаходяться в аварійному стані, завершення капітальних робіт, які перебувають у фінальній стадії. "Крім того, ми пропонуємо запровадити мораторій на закупівлю за бюджетні кошти і кошти соціального страхування автомобілів для чиновників", - додав політик.

Щодо другої частини законопроекту, то КИРИЛЕНКО зазначив, що "пропонується внести зміни до чотирьох базових соціальних законопроектів". Так, передбачається внести зміни до Закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". "Ми вважаємо, що необхідно ввести в дію норми, які передбачають фінансування часткового безробіття", - наголосив Кириленко. Він зазначив, що "зараз часткове безробіття, коли люди зайняті по 2 дні з п’яти робочих, зайняті по 2 години, а не 8, не передбачає жодної компенсації". "Така компенсація повинна бути передбачена у базовому законі про страхування на випадок безробіття, – наголосив голова фракції. – Ми пропонуємо передбачити виплату страхової допомоги людям, які є частково безробітними у розмірі двох третин тарифної ставки". "Це буде велика допомога і власникам підприємств, і важливим соціальним кроком з боку парламенту, – наголосив співавтор законопроекту, – оскільки ми розв’яжемо проблему часткового безробіття до того моменту, коли ми чітко побачимо у яких напрямках можна перепрофілювати зайнятість, і, наприклад, з підприємств металургії, хімії, машинобудування спрямувати працівників на інші галузі, які потребуватимуть робочих рук".

Другим соціальним законом, до якого пропонується внести зміни, КИРИЛЕНКО назвав Закон Про зайнятість населення. "Ми пропонуємо передбачити фінансування громадських робіт коштом державного бюджету з 1 січня 2009 року", – сказав він і наголосив, що "сотні тисяч людей, які будуть вивільнятися, поки не буде подолано кризу, повинні отримають можливість влаштуватися на громадські роботи". Він нагадав, що "зараз громадські роботи можна фінансувати лише коштом установ і коштом місцевих бюджетів. Установи не спроможні замовляти громадські роботи і, таким чином, зайнятість через таку систему не може бути забезпечена. Місцеві бюджети також порожні".

Третім соціальним законом, до якого передбачається внести зміни, КИРИЛЕНКО назвав Закон Про оплату праці. "Законодавча зміна стосується Єдиної тарифної сітки", – зазначив голова фракції і зауважив, що "нажаль Постановою уряду № 939 від 25 жовтня тарифну ставку працівника першого розряду було заморожено на рівні 545 грн., у той же час мінімальна заробітна плата вже сягнула 605 грн. і, очевидно, з 1 січня буде збільшуватись". "Якщо ми не скасуємо цю постанову уряду, то база нарахування заробітної плати значно зменшиться, а значить не буде належного підвищення оплати праці по всіх розрядах Єдиної тарифної сітки", – наголосив КИРИЛЕНКО.

Четвертим законом, до якого передбачається внести зміни, співавтор законопроекту назвав Закон Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Він нагадав, що "з минулого року коефіцієнт страхового стажу було встановлено на рівні 1,35, що спричинило підвищення пенсій. Але така норма Закону працює лише до 31 грудня 2008 року". "Таким чином з 1 січня 2009 року, якщо не буде відповідного рішення парламенту, коефіцієнт страхового стажу повернеться до попередньої позначки 1,00 і, таким чином, із законодавчої точки зору необхідно буде перерахувати пенсії в бік зменшення, а це в свою чергу забороняється Конституцією", – зауважив В’ячеслав КИРИЛЕНКО.

Автор: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі