друкувати


Українські труби пустили в Европу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-11 10:11:09

Еврокомісія запропонувала Раді ЕС зменшити антидемпінгове мито для підприємств трубно-колісної Компанії Інтерпайп до рівня 10,7%.

Рішення Еврокомісії про зменшення антидемпінгового мита поширюється тільки на певні види продукції Інтерпайпу – варні труби, залізні труби і труби з нелегованої сталі. При цьому, за рішенням Еврокомісії, для Сентравіс Продакшн (Нікопольського заводу нержавіючих труб), Дніпропетровського трубного заводу, Луганського трубного заводу та Нікопольського заводу сталевих труб ЮТіСТ антидемпінгове мито залишиться на рівні 44,1%.

Рятувальний круг. "Інтерпайп – єдиний з семи українських виробників труб, який співпрацював з ЕС",– сказано в повідомленні Еврокомісії.

Пояснювальну записку з проханням переглянути розміри антидемпінгових мит Інтерпайп відправив в Еврокомісію ще 15 жовтня. Постанова про нове антидемпінгове мито повинно бути опубліковано Еврокомісією 23-24 грудня. Тому до прийняття офіційного рішення Інтерпайп відмовляється коментувати ситуацію.

Разом з тим, на думку аналітиків ринку, рішення про зменшення антидемпінгових мит, допоможе компанії пережити фінансову кризу. "Це дозволить уникнути різкого падіння експорту трубної продукції, що спостерігається останнім часом, – вважає старший аналітик інвестиційної групи Сократ Дмитро ХОРОШУН. – Зараз складно говорити про зростання, але можливі негативні наслідки кризи таке рішення може запобігти".

Нові ринки. Країни Европи займають лише четверте місце у списку ринків, на які Інтерпайп постачає свою продукцію. У минулому році компанія експортувала в Европу продукції на загальну суму 177 мільйонів доларів. Для порівняння: продаж в Росію, яка є головним покупцем продукції компанії, склали у минулому році понад 500 мільйонів доларів. "Рішення для неї безперечно позитивне, – вважає аналітик компанії Конкорд Капітал Андрій ГЕРУС. – Але ринок Европи не є для Інтерпайпу пріоритетним. У даний час компанія намагається знаходити виходи на ринки країн, що розвиваються, де є попит на таку продукцію". За словами ГЕРУСА, найбільш перспективними у найближчий час є ринки Індії та Африки.

Автор: Севгіль МУСАЕВА, Дєло
Обговорити на форумі