друкувати


Долар готують до девальвації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-10 12:15:02

Колишній основний партнер Джорджа СОРОСА по фонду Quantum, відомий міжнародний інвестор Джим РОДЖЕРС вчора заявив, що має у своєму розпорядженні інформацією про наміри фінансової влади США вже у найближчі місяці послабити долар і тим самим стимулювати зростання американської економіки. Деякі непрямі ознаки, а також здешевлення американської валюти на світових ринках котрий день поспіль, поки що лише побічно підтверджують це припущення.

Фінансист, відомий тим, що у 2006 дав ряд прогнозів котрі збулися, з приводу небувалого стрибка цін на нафту та золото, а в кінці квітня 2008 року – тимчасового ослаблення долара, на цей раз заявив: "Американський уряд в спробах відновити економіку піде на значне зниження вартості долара ". За його словами, "істотного відновлення його курсу не варто очікувати протягом доброї половини 2009 року. Долар буде девальвований, і значно".

На думку фінансиста, після затяжної кризи з обмінним курсом долара відносно інших провідних валют, крім японської єни, зараз Мінфін США переходить до альтернативної монетарної політики, роблячи ставку на послаблення основної резервної валюти світу. Розробники нового курсу, за його словами, вважають, що якщо знизити вартість валюти, то економіка країни стане більш конкурентоспроможною. Однак, за словами пана РОДЖЕРСА, таке рішення "може призвести до втрати доларом позиції головної резервної валюти світової економіки". "Вони думають, що знижуючи вартість грошей, можна придбати конкурентні переваги. Однак за всю історію такі заходи ніколи не працювали у довгостроковій перспективі", – заявив він.

На даний момент колишній соратник Джорджа СОРОСА управляє власною інвестиційною компанією у Сінгапурі Rogers Holdings. В якості протидії загрозі знецінення долара пан РОДЖЕРС закликав купувати сировинні й сільськогосподарські товари. "Фундамент світової економіки не змінився, і зараз – унікальна можливість закласти основу для нового циклу зростання цін на сировину", – зазначив він. У короткостроковому періоді інвестор радить вкладати у японську ієну. Незважаючи на сильне зниження цін на нафту, з падінням пропозиції та зростанням попиту після часткового відновлення економіки розвинених країн ці активи різко зростуть в ціні, і цей ріст може тривати всі наступні 10 років, так як в даний час майже кожна країна-виробник переживає зниження запасів сировини. Гарні перспективи залишаються і в продовольчої сировини. "Я купую всі товари на біржі, але особливу увагу приділяю продовольству. Досить перспективно виглядає цукор, втратив близько 80% по відношенню до рівня своїх максимальних цін", - підсумував він.

Як тільки світові фондові та сировинні ринки припиняють спад, інвестори і спекулянти знову цікавляться ризиковими активами і звільняються з найбільш надійних цінних паперів, зокрема, держоблігацій США, номінованих у доларах. Це одразу ж негативно позначається на курсі американської валюти. Долар США у вівторок продовжував дешевшати до ієни на тлі американської статистики, яка почала показувати поглиблення рецесії (ВВП США в третьому кварталі знизився на 0,5%).

Автор: Юрій ЛУКАШІН, Економічні вісті
Обговорити на форумі