друкувати


У грудні буде проголошено незалежність Татарстану від Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-09 03:48:41

Міллі Меджліс приволзьких татар в грудні готується проголосити незалежність з виходом зі складу Російської Федерації. Національний рух Татарстану збирається звернутися до міжнародної громадськості з проханням визнати незалежність. Це рішення ухвалене на засіданні президії Міллі Меджліса приволзьких татар в Казані.

Про це засідання у російських засобах масової інформації ніякого повідомлення не було, інформація з'явилася лише в українських і азербайджанських ЗМІ.

Останніми днями російські спецслужби розгорнули переслідування прихильників незалежності Татарстану.

Звертає на себе увагу той факт, що за рішенням президії Міллі Меджлісу була відновлена влада Міллі Назарату, обрані голова і члени уряду. Національний уряд Татарстану очолить видний вчений і громадський діяч Вив МІРЗАЯНОВ, що мешкає в США. До складу уряду обрані журналіст Сайретдін КУЛЕЧЮЗ з Німеччини, історик Ікліл КУРБАН і письменниця Роза КУРБАН з Туреччини, політолог Зульфія КАДИР, письменник Фанзман БАТАЛ, письменник Гусман ГУМЕР з Татарстану, журналіст Карим ЯУШЕВ з Башкирії.

Також обраний один заступник голови Міллі Меджлісу, ним став видний громадський діяч Фанк ТАЗІЄВ.

Припускають, що в грудні на черговому засіданні Міллі Меджлісу буде прийняте звернення до світової громадськості про визнання незалежності Татарстану.

Татари просять по допомогу Україну і Європу. Вони вважають, що лідери європейських країн повинні підтримати прагнення приволзьких татар до власної державності.

"Ці країни повинні вчинити вплив на Російську Федерацію, яка систематично проводить репресії відносно неурядових організацій Татарстану", — заявив голова громадького центру Татарстану, політв'язень Рафіс КАШАПОВ.

Заслуговує уваги і те, що неурядові організації Татарстану звернулися з проханням до Організації Об'єднаних Націй, щоб Голодомор, організований Совєтською владою у 1921–1922 роках проти приволзьких татар, був визнаний Геноцидом.

Автор: Петро ВОЛЯ, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі