друкувати


Юрій КОСТЕНКО: "Мене не цікавить, що там думає Президент"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-09 10:15:34

Юрій КОСТЕНКО виглядав втомленим і роздратування. І не тільки тому, що йшло третє інтерв'ю поспіль. Звалилися його надії піднятися на владний Олімп в ролі спікера парламенту. Напевно, він подумував, під шумок кризи стати навіть Прем'єром. Інакше, навіщо розробляти чуть ли не програму подолання кризи, навіщо ці заклики до Януковича і Тимошенко угомоніться та натяки дати дорогу комусь третьому? Тільки от ні "донецький хлопець", ні "жінка з німбом" не віддадуть трамплін до трону Президента людині зі сторони. Так що поки що КОСТЕНКО може втішатися роздумами політологів про те, призначать чи його головою фракції НУ-НС замість В'ячеслава КИРИЛЕНКА.

Про кризу

- Юрію Івановичу, у вас є рецепти виходу з кризи?

- Рецепти УНП спрацювали в багатьох країнах, у тому числі й США. Ми внесли на розгляд Ради законопроект "Купуй українське". Він зобов'язує чиновника купувати товари та послуги вітчизняного виробництва. Це обсяг коштів в 230 млрд грн. Вони підуть на розвиток української економіки. Також ми готуємо пропозиції до бюджетної політики, по підтримці будівельної галузі, податкових канікул для малого бізнесу та інші.

- Ціла антикризова програма. Не даремно вашу кандидатуру обговорювали на одну з посад в рамках створення нової коаліції.
- На недавньому засіданні фракції у Президента поряд з кандидатурами КИРИЛЕНКО і ПЛЮЩА на спікера мою кандидатуру називали теж. Рішення фракції ви знаєте (фракція НУ-НС висунула в спікери Івана ПЛЮЩА. – "Нова").

- Тільки що ви жорстко критикували голову НБУ Володимира СТЕЛЬМАХА. Але це ж людина ЮЩЕНКА! Виступаєте проти президента?
- Мене не цікавить, що там думає з цього приводу Президент. ЮЩЕНКО ще не був ним, коли УНП боролася за незалежність України. Не тільки СТЕЛЬМАХ заслужив критику. Уряд ТИМОШЕНКО сприяв спочатку девальвації долара, а потім інфляції шляхом виплати 6 млрд гривень боргів Ощадбанку за заощадженнями.

- До речі, в якій валюті зберігаєте свої заощадження?
- На депозитний внесок у Райффайзенбанке лежить 24 тисячі гривень. Так само, як всі, я їх зняти не можу.

Про вибори і коаліції

- Чому в УНП змінили думку щодо дострокових виборів?

- Спочатку їх призначили на 7 грудня, і ми були "за". Але коли почалися проблеми в економіці, стало не до виборів. Хіба в таких умовах можна сформувати нормальний парламент і уряд? ЛЄНІН і ГІТЛЄР прийшли до влади в умовах економічного хаосу. Не хочеться, щоб наш народ обрав якого-небудь дуче.

- Ви виступаєте проти коаліції НУ-НС і "Регіонів". Вона передбачає спікерство Івана ПЛЮЩА, чого хоче Президент і не хоче ТИМОШЕНКО. Знову виступаєте проти ЮЩЕНКА на боці Прем'єра?
- Не вийшло у ЮЩЕНКА з БЮТ, не вийде і з Регіонами. А все тому, що обидва мегаблоки відображають інтереси великого капіталу. Ця модель не передбачає компромісу, суть якого в тому, що президент пропонує політику подолання кризи і всі об'єднуються навколо неї.

- Виходить, УНП не влаштовує цей Кабмін. Кого ви бачите на чолі нового уряду?
- Будь якого, на кого згодні будуть БЮТ і ПР. Прем'єром має стати третя особа, а не ЯНУКОВИЧ або ТИМОШЕНКО. Я кажу про державний інтерес, а не про приватний. От у КОСТЕНКА немає свого інтересу. У нього немає фабрик, заводів чи землі. У нього є тільки (з пафосом) Україна! ЯНУКОВИЧ і ТИМОШЕНКО повинні відмовитися від прем'єрських амбіцій, щоб домовитися про спільні дії. Тільки так, інакше втратять все.

Про гроші партії

- Спонсори вашої партії теж втратять? Олександр Слободян, Ігор Тарасюк, Василь Бартків, Олександр Клименко?

- А до чого тут спонсори? Всі втратять ... Названі вами підприємці допомагають партії. Але про спонсорів УНП знає лише Юрій КОСТЕНКО, більше ніхто. І ви ніколи про це не дізнаєтеся. Я єдиний в партії курую ці питання!

- До речі, про депутата вашої групи в НУ-НС КЛИМЕНКА. У нього чималий бізнес в Донецьку: будівництво, ресторани. Він такий тихий в парламенті – боїться, що бізнес відберуть?
- Погано ви знаєте діяльність депутатів, якщо вважаєте, ніби вона зводиться тільки до озвучення анекдотів у мікрофон. КЛИМЕНКО – автор важливих законів. Серед них – про будівництво соціального житла, по розвитку малої енергетики.

- Кажуть, у партії зараз непросто з грошима. Це так?
- Чи хотіли б ви спіймати золоту рибку? Не вийде: знаєте, скільки бажаючих хотів дізнатися про гроші УНП?.. Незважаючи на кризу, партійного бюджету вистачає, хоч для мене це нелегко. У цьому році відновили фінансування райорганізацій. Починаємо акцію "Купуй українське". Буде реклама по телебаченню, білборди, на що потрібні значні кошти. Але ми не партія жирних котів, багато хто акції у нас проходять на ентузіазмі.

- А який зараз у УНП річний бюджет?
- Зараз не скажу, та й не моя це завдання. Є бухгалтерська звітність, запитуйте у керівника секретаріату партії Ярослава ДЖОДЖИКА.

Про союзників

- Чому у УНП не склалося партнерство з партією Свобода?

- Ми ніколи не будували спільних планів. Ми – права парламентська сила. Свобода – молода партія. Де-що у їх радикалізм ми не підтримуємо. Але тактична співпраця між нами є: на місцях працюємо разом у рамках національної ідеї. У 2006 році ми намагалися разом йти на вибори. І в цьому році вели консультації з Олегом ТЯГНИБОКОМ про спільне виступі. Але з боку Свободи відповіді не отримали.

- Це правда, що в Західній Україні Свобода потіснила позиції УНП, електорально й в місцевих радах?
- Свобода потіснила не УНП. Скориставшись розчаруванням виборців в політиці Президента і Прем'єра, вона зміцнила позиції за рахунок НУ-НС і БЮТ. Електорат УНП нікуди від нас не дівся. За соціологічними опитуваннями за жовтень, за УНП проголосувало б більше виборців, ніж за Свободу. Але ми сьогодні в блоці, і нас ідентифікують як партію, котра знаходиться в якійсь мірі у тіні Президента.

- УНП замовляє соцопитування для себе? Який зараз у партії рейтинг?
- Перед виборами ми замовляємо соціологічні зрізи, за кого виборець готовий голосувати: правих, лівих, лібералів. Існують потенційні можливості партій. У УНП вони вищі, ніж у Свободи.

- На недавньому з'їзді Нашої України чітко прозвучала думка, що НУ - єдина сила, що боронить національні пріоритети. Чи не побоюєтеся посягання на свою націонал-демократичну нішу?
- Наша Україна переживає глибоку кризу, вона втрачає електорат. А ось УНП буде заявляти про себе як про праву партію в економічному сенсі, чого раніше ми не робили.

Про проблеми партії

- Як будуються відносини з внутрішньою опозицією - радикальним крилом партії?

- Воно представлено Василем ЧЕРВОНІЕМ, Іваном ЗАЙЦЕМ, Степаном ХМАРОЮ, який – член УНП вже два роки. Ми – зразкова демократична партія. Почнемо з того, що у нас кожні два роки таємним голосуванням обираються керівні органи – від голів облорганізацій до лідера партії. Всі дискусії у нас ведуться відкрито. Такого немає у жодній партії в Україні.

- Чи немає відчуття, що у партії зріє невдоволення вами? Коли чергова зміна керівництва УНП?
- Я часто працюю з регіональними організаціями, тому знаю позиції і потреби пересічних партійців. З'їзд УНП відбудеться 6 грудня цього року. Традиційно вибори голови партії проходять на альтернативній основі. Не знаю, хто буде опонувати мені в цей раз.

- Як ви поясніть, що, починаючи з 2002 року, УНП жодного разу не виступила на вибори самостійно?
- А чи була альтернатива у 2002 році йти проти блоку Наша Україна, який ми ж разом створювали? Ми планували створити блок не тільки на парламентські, але й президентські вибори, і ця стратегія себе виправдала. У 2005 році я запропонував з'їздові концепцію самостійного походу в Раду. Її підтримали. Але у вересні 2005-го до мене прийшли ДРАЧ, ПАВЛИЧКО, ЧЕРВОНІЙ та інші та й сказали: сама УНП не пройде, потрібно об'єднуватися у правий блок. Але НРУ, КУН та Собор пішли з Нашою Україною. Після програшу 2006 року в УНП почалися складні процеси, розчарування членів партії. У 2007 році, якщо б ми пішли самостійно, демократи не отримали б 228 голосів і коаліції б не було. Для того, щоб не руйнувати можливість її створення, ми пішли на неприродній блок з лібералами і колишніми лівими на чолі з ЛУЦЕНКОМ.

- Чому, починаючи з 2005 року, УНП послідовно втрачає відомих членів? Пішли В'ячеслав КИРИЛЕНКО, Євген ЖОВТЯК, Олександр ГУДИМА, Валерій АСАДЧЕВ і багато хто інші.
- Це природний процес. І, до речі, АСАДЧЕВ призупинив своє членство, тому що його призначили головою Полтавської обладміністрації (у 2007 році АСАДЧЕВ публічно пояснив свій крок незгоди з наміром УНП йти на вибори самостійно. – Нова).

Але в партію приходить багато молодих. Наприклад, голова Донецької облорганізації УНП КЛИМЕНКО, витримав тиск з боку Регіонів. Або член Центрального проводу партії Олександр ТОДІЙЧУК. Він мало світиться, але в свій час очолював Укртранснафта. Сьогодні ТОДІЙЧУК – активний політик правого толку. Так що партія росте і розвивається.

Автор: Юрій ЗУЩІК, газета Нова
Переклад: Петро А. ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі