друкувати


Після Львова саме в Коломиї було зареєстровано першу філію "Просвіти"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 04:10:24

8 грудня 1868 року, рівно 140 років тому, у Львові було засновано товариство, яке стало паростком наймасовішої громадської культурно-просвітницької організації. Нині Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка і його осередки відзначають свій день народження.

Ця організація була не тільки масовою, а й впливовою в Галичині. Це був найдавніший громадський проект і варто відзначити, що відтоді у національно-політичному житті суспільства нічого кращого не було придумано. "Просвіта" стала яскравим зразком національної організаційної думки другої половини Х!Х і першої половини ХХ століть, яка зуміла організувати найширші верстви українців у складних умовах поневолення.

Саме з лав "Просвіти" вийшли багато учасників визвольної боротьби в час утворення Української держави 1917-1919 р.р., створення УВО, ОУН, УПА. Адже національна революція в Україні, процес виховання борців за волю України - були клопіткою і виснажливою роботою "Просвіти". Її діяльність, славні традиції спричинили національне відродження і в новітній період нашої історії, забезпечили перемогу демократичних сил у 1990 році під час виборів до Верховної та місцевих рад у західному регіоні. Консолідаційним чинником для широких народних мас була якраз "Просвіта", а не політичні партії. Тож і зараз, під час складного і тривалого процесу національного відродження, "Просвіта" може стати одним із центрів, який згуртує громадсько-політичні сили.

Після Львова саме в Коломиї було зареєстровано першу філію "Просвіти", яка активно діяла протягом 1877-1939р.р., а торік відзначила своє 130-ліття. Саме єднання довкола національної ідеї "Просвіти" створить необхідні умови для реалізації духовного потенціалу нашого народу. "Просвіта" не бореться за місце у владі, вона підтримує здорові національно-патріотичні сили, які зможуть навести лад в Україні, вивести її у число сильних і заможних європейських держав.

Розмовляла Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі