друкувати


ПРіБЮТ: хто кого?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 10:46:18

Ще не так давно від цього відхрещувались чи не всі політики. Казали, що такого не може бути ніколи, хіба "заберуть на літаючу тарілку і там проведуть якісь незаконні експерименти". Однак — ось воно: нині всі політичні сили України говорять про коаліцію Партії регіонів та БЮТ як про щось цілком реальне. Дотепники навіть придумали назву для цього химерного утворення — "ПРіБЮТ". Тільки-от незрозуміло кого: чи то країну, яка і так ледь борсається під тягарем економічної кризи, чи то розгубленого виборця, який укотре питає себе: як можна вірити політикам на слово?

Останні новини з полів "коаліційних битв" інтригуючі. Наприклад, інформагенції повідомляють, посилаючись на свої таємничі джерела в "НУ—НС", що Віктор Ющенко поставив умову Юрію Луценку: або він голосує за Плюща, або буде розпуск Ради. Мовляв, Президент спочатку спробував переконати Луценка за допомогою 40-хвилинної телефонної розмови, а наступного дня навіть зустрівся особисто. Альтернативою до обрання політичного аксакала Плюща, за словами неназваного джерела, Ющенко бачить внесення змін до Конституції про обрання президента в парламенті. Луценко начебто заявив, що "Народна самооборона" не голосуватиме за Плюща, як і не має наміру підтримувати такі зміни до Конституції.

Одна із сторін переговорів — ПР стверджує, що нині ніхто не може сказати, чим завершаться перемовини. Що ж до позиції БЮТ, то, за словами втаємничених журналістів, він висунув три вимоги: Юлія Тимошенко залишається главою уряду; Конституція повинна бути змінена в частині скорочення повноважень президента; на вибори у найближчому майбутньому накладається мораторій. Втім, у політсил, лідери яких намагаються домовитись, також не все спокійно. Принаймні троє бютівців, серед яких і міністр транспорту Йосип Вінський, запевнили, що не погодяться на коаліцію з "регіонами".

Президент, зрозуміло, також не є стороннім спостерігачем у цій грі, оскільки переконаний, що маючи в парламенті конституційну більшість і досить жорстку партійну дисципліну ці дві політичні сили можуть багато натворити. Запобігти цьому може реанімація демократичної коаліції, підсиленої Блоком Литвина. Однак з боку Президента на це немає "добра". Натомість у нього на столі, як стверджують все ті ж неназвані джерела, давно лежить указ про розпуск Верховної Ради з відкритою датою виборів, який він у будь-який момент може оприлюднити. і хто нині візьметься його критикувати, зважаючи на просто-таки вражаючу "ефективність" роботи парламенту, яка, нагадаємо, влітає платникам податків у чималу копієчку. Тож нині питання лише в тому, хто ж скоріше поставить підпис: чи глава держави під черговим указом про вибори, чи коаліціанти під своєю угодою?

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі