друкувати


Звільніть СТЕЛЬМАХА!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 09:26:12

Не так давно видавець журналу, на який я працював, хотів присвоїти Володимиру Стельмаху звання найвпливовішої людини країни, тому що, як здавалося видавцеві, голова НБУ забезпечив стабільність курсу валют. До мого щастя, редколегія була проти такого рішення, хоча б тому, що стабільність національної валюти – це обов'язок СТЕЛЬМАХА, а не подвиг. Пройшло всього лише трохи більше року з тих пір, і тепер саме час знову повернутися до питання про впливовість СТЕЛЬМАХА як людину, який примудрився так розхитати валютний ринок, що плаче вся Україна.

СТЕЛЬМАХ в останні місяці досить суперечливим у своїх заявах та вчинках. Ось кілька протиріч.

З 2007 року він почав боротьбу з недобросовісною рекламою банків, які приховували реальні процентні ставки за кредитами. Тепер НБУ не згадує про це, тому що брехливої реклами менше не стало. Очевидно, що у кризовий період, Нацбанк особливо їм не допомагає, тому у цьому питанні він просто попустив віжки.

Вже кілька років НБУ бере участь у дискусіях з приводу плаваючого курсу. Доходило до того, що оголошувалася дата введення нових вільних відносин на ринку. Але так нічого і не було зроблено. І при перших ознаках кризи НБУ не те що відпустив курс, а кинувся його регулювати так жорстко, як ще ніколи не робив. Але робив це так бездарно, що банки зовсім не для задоволення ввели комісію за купівлю валюти 15% – торгувати валютою стало невигідно. Держкомпанія Нафтогаз України не в змозі купити валюту! Це нонсенс! І все це завдяки НБУ, а не кризи, як здається багатьом.

СТЕЛЬМАХ у недавньому інтерв'ю стверджував, що курс гривні до евро не повинен перевищувати значення 2-3, що вже дивно. На наступний день евро коштував понад близько 9 гривень, хоча днем раніше - 7,5. При цьому головний банкір країни для розрахунків брав індекс Біг Мака, який, за великим-то рахунком, сприймати всерйоз стосовно до курсу валют можуть тільки студенти першого курсу Могилянки, їм це можна пробачити.

СТЕЛЬМАХ замість формування у клієнтів банків впевненості сам сіє паніку. Зокрема, він звинуватив населення в ажіотажному попиті на валюту. Як для банкіра це настільки дивне заява, що її складно коментувати. Його заклики не купувати валюту просто смішні, тому що ці слова – що мертвому припарки: не можна переконати когось не купувати щось, не приводячи зрозумілих аргументів. Володимир Семенович, заборонити мені купувати валюту! Що ще я не повинен робити?

СТЕЛЬМАХ обіцяв ввести прозору систему рефінансування, але замість цього вона стала ще темнішою, ніж була: за яким принципом банки отримують кредити від НБУ, для більшості загадка. Так само як і загадковим є принцип, за яким Нацбанк продає валюту банкам.

Нещодавно керівництво Нацбанку ввело обмеження на маржу (різницю) між курсом купівлі та продажу та граничного відхилення курсу купівлі та продажу інвалюти від офіційного курсу. Обмеження проіснувало декілька тижнів, і ось 2 грудня НБУ, відповідно до Постанови N 408, відмовився від обмежень на готівковому валютному ринку.

І останнє, що стало відомо, НБУ готовий взагалі відпустити курс у вільне плавання, але з можливістю оперативного втручання регулятора. Повідомляючи цю новину, заступник голови НБУ Олександр САВЧЕНКО сказав, що "у результаті тривалого проведення політики щодо стабільного курсу сформувалися ризики в економіці, що проявили у кризовий період. Політика стабільного курсу і призвела до таких ризиків ". Він вважає, що "без гнучкого курсу пережити кризу неможливо, жодних резервів не вистачить".

Нарешті-те, що треба! Невже у Нацбанку зрозуміли, що завдали економіці серйозний збиток? Втім, якщо свої помилки буде знову виправляти сам СТЕЛЬМАХ, то, боюся, буде тільки гірше. Неадекватність керівництва Нацбанку настільки очевидна, що немає ніяких шансів на поліпшення ситуації. Гривня дешевшає щодня, Україна. Отримала кредит МВФ, але регулятор не в змозі що-небудь зробити, щоб заспокоїти ринок. Або не регулятор, а його шеф?

Автор: Андрій ЧЕРНІКОВ
Обговорити на форумі