друкувати


МЦПД погіршує економічний прогноз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-08 09:19:59

Міжнародний центр перспективних досліджень (Київ) погіршує свій прогноз економічної динаміки з огляду на стрімке погіршення зовнішньої кон’юнктури та суттєве зниження доступу до зовнішнього фінансування через поглиблення світової економічної кризи. Якщо раніше ми очікували зростання ВВП, хоча й повільнішого, упродовж усього прогнозного періоду, то тепер прогнозуємо менше зростання економіки 2008 року, спад 2009 року, стагнацію з поступовим відновленням 2010 року та невелике економічне піднесення 2011 року.

Економіка України вкрай швидко зреагувала на поглиблення кризових явищ у світовій економіці. Спад промислового виробництва, початок масштабних звільнень, різка девальвація гривні, втрата довіри до банківської системи – ось неповний перелік симптомів кризи по¬українськи. Головні канали впливу світової кризи на економіку України – її відкритість і залежність від зовнішнього кредитування.

Ми погіршили наш прогноз економічного зростання на 3,1 в.п. до 2,6% 2008 року передусім внаслідок зниження прогнозу експорту та споживання. У реальному секторі ми очікуємо спаду в промисловості та будівництві за підсумком року.

Ми очікуємо, що інтервенції НБУ на валютному ринку зменшаться, враховуючи витрати резервів на підтримку курсу гривні у жовтні–листопаді 2008 року. За нашим прогнозом, наприкінці року курс становитиме близько 7 грн./дол. США.

Ми очікуємо поглиблення кризових явищ у фінансовій системі та світовій економіці 2009 року. За нашим прогнозом, український ВВП зменшиться на 5,2% 2009 року. Поглиблення кризи означатиме подальше скорочення українського експорту та малу доступність зовнішнього фінансування. Водночас скорочення кредитування та ослаблення гривні до долара США зумовлять зменшення імпорту в доларовому вимірі.

Низький внутрішній і зовнішній попит, погіршення фінансового становища підприємств, мала доступність кредитних ресурсів, здорожчання імпортного устаткування внаслідок девальвації гривні та збільшення ризиковості інвестицій в умовах невизначеності щодо розвитку економіки зумовлять 15%¬е скорочення капіталовкладень. Бюджетні видатки на інвестиції будуть низькими з огляду на необхідність фінансувати соціальні видатки.

Падіння доходів і згортання кредитування призведуть до скорочення приватного споживання на 8%. Найбільше постраждає придбання авто і товарів тривалого вжитку.

Гривня і далі дешевшатиме до долара США. Ми прогнозуємо, що 2010 року ВВП України збільшиться на 1%, а 2011 року – на 3,5%. З огляду на невелике зростання зовнішнього попиту експорт пожвавиться в 2010–2011 роках. Імпорт також збільшуватиметься, однак повільніше за експорт з огляду на здорожчання його внаслідок девальвації, малі обсяги кредитування та мляве зростання доходів. Ми очікуємо, що дефіцит рахунку поточних операцій зміниться профіцитом 2010 року. Відновлення додатного сальдо поточного рахунку створить передумови для невеликого зміцнення гривні.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі