друкувати


Олександр ТОДІЙЧУК: Пожвавився рух навколо реалізації НАБУККО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-05 04:11:25

"Уряд та НАК "Нафтогаз України" мають сприяти приєднанню України до реалізації проекту "НАБУККО" та інших проектів, що передбачають транспортування туркменського та іранського газу в ЕС. Про ці проекти сьогодні й завтра піде мова під час зустрічі президентів Туркменістану, Азербайджану та Туреччини",– заявив Олександр ТОДІЙЧУК, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club. Як відомо, офіційно оголошеною метою зустрічі трьох президентів у Туркменістані є співробітництво в енергетичній сфері.

"Тристороння зустріч президентів свідчить про пожвавлення руху навколо реалізації транскаспійських проектів", – вважає ТОДІЙЧУК. Він нагадав, що в листопаді Еврокомісія при підтримці США включила в Стратегічний економічний огляд, пропозицію створити компанію Caspian Development, яка здійснюватиме роботу по організації постачання туркменського газу в ЕС. Ще в жовтні в ООН на підтримку відповідних газотранспортних проектів було розроблено документ по гарантії безпеки міжнародних трубопроводів. Нині Туркменістан й Австрія – кінцева точка дислокації НАБУККО – готують угоду про захист інвестицій для ліквідації перепон на шляху реалізації проекту.

"Раніше роботу над НАБУККО було призупинено, оскільки недружні Туркменістану сили розповсюджували чутки про відсутність достатніх запасів туркменського газу", – прокоментував ситуацію ТОДІЙЧУК. Однак "кілька місяців тому одна з відомих европейських компаній-аудиторів оцінила запаси двох родовищ "Південна Йолотань-Осман та Яшлар" – відповідно у 6 трл. та 600 млрд. кубометрів газу", – нагадав ТОДІЙЧУК.

На його думку, "економічна криза у РФ та низькі ціни на енергоносії, які утримуватимуться під час світової фінансової кризи, уповільнять темпи розвідки та освоєння нових російських родовищ". У свою чергу, "це підвищуватиме шанси реалізації проекту НАБУККО, Білий потік та інших проектів з транспортування газу з Ірану й Туркменістану в ЕС", – вважає ТОДІЙЧУК.

За словами експерта, "дехто розглядає европейські проекти, які проходитимуть повз територію України, як потенційних конкурентів". Однак "участь в цих проектах України дозволить долучити до них українську ГТС, – приміром, прокласти північне відгалуження від европейських трубопроводів через Крим", – наголошує експерт.

"Україна у разі участі в цих проектах отримає щонайменше певну долю від експортованих в ЕС обсягів каспійського газу та нафти", – заявив президент Q-club. На його думку, "це дозволить за системою "заміщення" суттєво покращити забезпечення держави енергоносіями". Тобто, "частина каспійського газу, що належить Україні, спрямовуватиметься на Балкани по НАБУККО, тоді як тут залишатиметься відповідна кількість російського газу з "балканського напрямку", – пояснив механізм системи "заміщення" ТОДІЙЧУК.

"Участь у транскаспійських проектах дозволить Україні отримати замовлення на постачання труб, будівельних матеріалів, обладнання для газокомпресорних станцій, забезпечивши роботою своїх виробників", наголошує він. Бажано, щоб уряд та НАК "Нафтогаз України" паралельно з "газовими" переговорами з РФ зробив реальні кроки для підключення України до реалізації транскаспійських проектів", – вважає він. На думку ТОДІЙЧУКА, "Україна має стати реальним гравцем на світовому ринку ПЕК".

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі