друкувати


З 140-літтям, "Просвіто"!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-05 03:55:51

Традиційно в грудні кожного року Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, наймасовіша громадська, культурно-просвітницька організація та її осередки відзначають день народження.

8 грудня 1868 р. у Львові 65 представників української інтелігенції, серед яких найбільше було молодих людей – студентів, урядовців, учителів, журналістів, заснували "Просвіту", яка стала матір’ю українських товариств. Відтоді ця організація була впливовою в Галичині. Це найдавніший громадський проект, і варто відзначити, що досі в національно-політичному житті нічого кращого не було створено. Вона стала яскравим зразком національної організаційної думки другої половини ХІХ – першої половини ХХ ст., яка зуміла з’єднати найширші верстви нашого народу в складних умовах іноземного панування. З її середовища вийшло багато учасників визвольної боротьби у період утворення Української держави 1917-1919рр., створення УВО, ОУН і УПА. Серед відомих "просвітян" І.Франко, А.Вахнянин, В.Федорович, Ю.Лаврівський, Ю.Чайківський, о.І.Левицький, Т.Грушкевич і багато інших.

Славні традиції і діяльність "Просвіти" і в новітній період нашої історії: забезпечила перемогу демократичних сил у 1990 році на виборах до Верховної та місцевих рад у західному регіоні; саме вона, а не політичні партії стала консолідаційним чинником. На жаль, ці позиції наразі значною мірою втрачені. Але процес національного відродження складний і тривалий. На тлі політичної розбурханості саме "Просвіта" має всі шанси стати одним із найважливіших центрів, навколо якого гуртуватимуться громадсько-політичні сили.

Для Коломийщини святкування чергових роковин особливе, адже після Львова першу філію "Просвіти" зареєстровано в Коломиї. Тут активно працювала в 1877-1939рр.

Звертаємося сьогодні до мешканців Коломийщини, в першу чергу до інтелігенції, духовенства, владних структур, громадських організацій і політичних партій, підприємців, молоді із закликом згуртуватися навколо національної ідеї, щоб створити всі умови, які дозволили б реалізувати духовний потенціал народу, поставленого на межу виживання, боротися з антиукраїнськими елементами, панічними настроями в умовах фінансово-економічної кризи. Пам’ятаймо давні патріотичні гасла "Просвіти" – "Свій до свого по своє!", "Купуємо все українське".

Ми не боремося за місце у владі, але і надалі підтримуватимемо здорові національно-патріотичні сили, які зможуть навести лад в Україні і виведуть її до числа сильних і заможних європейських держав.

Шановні краяни! Відкиньмо апатію і бездіяльність – ми вільні люди, а Україна – це наша земля. За нами велика історія великого народу, в тому числі й історія "Просвіти".

Прошу всіх передплатити газети "Слово "Просвіти", "Галицька Просвіта", місцеві й інші демократичні видання.

Щиро вітаю всіх членів осередку і прихильників зі святом. Бажаю міцного здоров’я, довгих і світлих років життя, добра, щастя і гараздів, успіхів у праці для блага родини і нашої України.

З повагою і за дорученням правління голова МРТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Василь Глаголюк, заслужений працівник освіти України.
Джерело: "Коломийський вісник" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі