друкувати


ЄС пропонує план співпраці з шістьма країнами пострадянського простору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-05 11:16:02

Україна - одна з країн пострадянського простору, з якими хоче співпрацювати ЕС. Европейський Союз 3 грудня, запропонував План щодо зміцнення зв'язків з Україною, Грузією та деякими іншими колишніми радянськими республіками."Ми висуваємо проект, що багато обіцяє, проект, який посилить нашу допомогу шести партнерам у Східній Европі і на Кавказі", - заявив на прес-конференції голова Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ.

План, який має назву Східне партнерство, передбачає переговори ЕС про укладення нових договорів співробітництва з Україною, Грузією, Вірменією, Азербайджаном, Молдовою, і Білорусією.

У рамках плану також передбачається фінансова допомога шести країнам, нові торговельні угоди і спрощення візового режиму. Особливо підкреслюється важливість посилення співробітництва у сфері енергетики. При цьому БАРРОЗУ зазначив, що новий проект не повинен викликати занепокоєння Росії. "Зараз не холодна війна, і не повинно існувати таких понять, як сфери впливу... Я вважаю, що всі країни мають право вирішувати, куди їм рухатися", – сказав він.

Лідери ЕС обговорять озвучені пропозиції на зустрічі в Брюсселі, яка пройде 11-12 грудня.

Нагадаємо, у листопаді поточного року президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО заявив, що його країна не ставить собі за мету завдання вступити в ЕС, однак, якщо б виникло таке питання, то з усіх країн СНД, Білорусь виявилася б найбільш підготованою до цього.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі