друкувати


Віддає себе землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-03 11:03:30

Головний агроном ТзОВ "Корнич" Михайло Василюк належить до тих керівників, з якими нам, журналістам, легко працювати. Він справжній знавець свого фаху й коли заходить мова про справи господарства, про те, скільки посіяно, підживлено, зібрано й зорано, Михайло Іванович знає напам’ять усі цифри й показники. Пан Василюк є добрим, дбайливим господарем, який не лише знається на своїй роботі, але й уміє знаходити підхід до людей, з якими разом працює. Сумлінність і господарність, грамотний фаховий підхід до агрономії Михайла Василюка і, звичайно, як наслідок — добрі врожаї, не залишилися непоміченими керівництвом ТзОВ "Корнич", районним і обласним управліннями агропромислового розвитку. Михайла Івановича було висунуто на звання "Заслужений працівник сільського господарства України". І ось Указом Президента Віктора Ющенка від 10 листопада цього року Михайлові Василюку присвоєно це почесне звання. А напередодні Дня працівників сільського господарства в Києві в Палаці "Україна" відбулися урочистості й нагородження.

Той день запам’ятається панові Михайлу на все життя. До речі, такі високі нагороди цьогоріч отримали три представники Івано-Франківщини. А ось вийти на сцену й отримати її особисто від Президента удостоївся лише Михайло Василюк. Уже будучи в редакції, пан Михайло розповів про ті трепетні миті, коли його запросили на сцену для нагородження, енергійний потиск Ющенкової руки, оплески величезної аудиторії палацу. Але найважливішим і найнесподіванішим для Михайла Івановича стали слова Віктора Андрійовича, який, почувши, що Михайло Василюк з Івано-Франківщини, привітав його: "Слава землякам!"

У розмові з паном Михайлом спробувала довідатися, чому він обрав для себе нелегку стежину працівника сільського господарства. А все починалося просто: у Нових Кривотулах на Тисмениччині, звідкіля родом Михайло Іванович, його отча хата стояла третьою від колгоспного поля. Ще будучи хлопцем, бігав на лан, спостерігав за технікою, яка працювала там, і відчував любов до землі, хлопця манила в поля романтика. Тому після закінчення школи вступив до Снятинського сільськогосподарського технікуму. Відтак була служба в лавах радянської армії, до речі, вродливого юнака забрали в авіачастину до Прибалтики. І саме відтоді почалася любов Михайла Івановича до авіації, яку він успішно застосовує й тепер, будучи на посаді агронома. Скажімо, торік у ТзОВ "Корнич" уперше в області використали авіаційну обробку більш як 150 га ріпака.

Після армії Михайла Василюка, як молодого перспективного спеціаліста, було направлено на Коломийщину в колгосп ім.Довбуша. Працюючи тут агрономом-насіннєводом, розумів, що до землі треба мати грамотний підхід і знання, тому в 1980 р. вступив на агрономічний факультет Львівського сільськогосподарського інституту, який успішно закінчив. Вища освіта, новаторський підхід до вирощування сільськогосподарських культур дали можливість Михайлові Василюку стати головним агрономом господарства. А в 1995 році успішного спеціаліста запросили на роботу в матеєвецьке господарство "Відродження", яке згодом було реформовано в ТзОВ "Корнич". З 1996 року й до сьогодні Михайло Іванович працює тут головним агрономом. У 2005 р. за сумлінну працю його було нагороджено трудовою відзнакою Міністерства агрополітики України "Знак пошани".

На Коломийщині Михайло зустрів свою долю, дружину Ірину, яка працює фармацевтом. Живуть у Сопові, виховали двох синів-соколів — старшого Назарія, який закінчив Івано-Франківську медакадемію і ще продовжує навчання в Прикарпатському університеті, й молодшого Дмитра, який після закінчення з відзнакою Коломийської гімназії вступив до Київського національного економічного університету, де й навчається нині.

Працювати в сільському господарстві непросто, ним треба жити, адже земля не знає ні свят, ні вихідних. Тому Михайло Іванович від зорі до зорі на роботі, щоранку виїздить із Сопова і їде вісімнадцять кілометрів у Корнич, сусіди навіть жартують, що по ньому можна звіряти годинник. А на себе все не вистачає часу, бо всього себе віддає полю, роботі та людям.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК, "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі