друкувати


Депутати хочуть подолати "незаконну кризу", не порушуючи в законі жодного параграфу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-03 10:42:55

Якщо ви вважаєте, що фінансова, а з нею й економічна криза, навколо якої стільки розмов, зовсім не хвилює обранців коломийської громади в ратуші, то помиляєтесь. Позавчорашня сесія міськради переконливо довела, шо депутати аж ніяк не випускають з поля зору дедалі критичніший соціально-економічний стан міста. Інша річ, наскільки вдається їм мобілізувати колективну волю для запобігання можливій розбалансованості господарського механізму...

Мало який виступ викликав серед присутніх на сесії такий полемічний запал, як проект рішення "Про першочергові заходи, спрямовані на запобігання кризовим явищам в економічному розвитку території", підготовлений депутатом Ігорем Горецьким. Зважаючи на актуальність питання, проект цілком заслуговує на те, щоб бути наведеним у повному обсязі.

Отже, щоб не допустити до масового звільнення з роботи працездатного населення в умовах загострення економічної кризи, Коломийська міська рада вирішила:

1. Доручити виконавчому комітетові міськради:

У місячний термін розробити і впровадити комплекс заходів, спрямованих на суттєве зменшення обсягів закупівель за бюджетні кошти імпортних споживчих товарів;

Ухвалити рішення про заборону подальшого придбання тендерними комітетами підприємств, організацій та установ, що освоюють кошти міського бюджету цього й наступного років, імпортних товарів (крім товарів, що належать до категорії "критичного імпорту");

При проведенні масових мистецько-культурних і розважальних заходів у місті видавати акредитацію на виїзну торгівлю товарами продовольчої і сувенірної групи лише тим підприємцям, які реалізовуватимуть під час заходів продукцію національного (місцевого) виробництва;

Вжити відповідних економічних заходів щодо суттєвого зниження закладами громадського харчування і торгівлі, розташованими на території закладів освіти й охорони здоров'я, закупівлі й реалізації товарів імпортного виробництва, аж до відмови в продовженні термінів дії оренди приміщень.

2. Вважати за необхідне рекомендувати міському голові Коломиї:

Звернутися до жителів міста з проханням про необхідність пожвавлення закупівельного попиту на товари й послуги саме вітчизняних товаровиробників і підприємців, передусім тих, що є працедавцями для жителів міста й району;

Звернутися до суб'єктів підприємницької діяльності, їхніх керівників з вимогою не допустити необґрунтованого скорочення кількості робочих місць і забезпечити своєчасну виплату заробітної платні в повному обсязі.

3. Задля запобігання безпідставному й економічно необґрунтованому скороченню персоналу підприємцями міста виконавчому комітетові розробити правила й процедури, які передбачали б можливість застосування містом відповідних економічних важелів (санкцій) до суб'єктів, які скорочують працівників.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на голову міста Ю.Овчаренка і постійну депутатську комісію з питань бюджету та соціально-економічного розвитку.

Не берусь судити, наскільки запропоновані депутатом заходи здатні пом'якшити соціально-економічний клімат у місті, не фахівець. А фахівці, як легко можна було зрозуміти з реплік керівників економічного й юридичного управлінь міськради, від запропонованого проекту рішення були не в захопленні.

- Пан Горецький каже, - попросила слова начальник юридичного управління Любов Сончак, - що підставою для цього проекту є його власний досвід. Але ж досвід, нехай-навіть дуже багатий, не може бути підставою для прийняття документу такого рівня. Рішення має базуватися на основі законів, нормативних актів. А яке законодавство забороняє нам купувати імпортні товари? Або що це за формулювання: акредитація на виїзну торгівлю? Торгівлю ніхто й ніколи не акредитував, це слово більше журналістики стосується.

- Гаразд, замінимо слово "акредитація" на слово "дозвіл", - погодився І.Горецький. — Але все одно ви не переконаєте мене в недоцільності проекту. Криза наближається і до нашого міста, пролунав уже перший дзвінок — учителям запропонували піти в неоплачувані відпустки. Мусимо ж якось реагувати, щось протиставляти кризі.

У сесійному залі ставало чимраз гарячіше. На думку Ярослави Ткачук, це самі депутати винні в тому, що вчителів відправили в неоплачувані відпустки, адже свого часу в місцевий бюджет не заклали стовідсоткове фінансування, надіючись на майбутнє уточнення держбюджету. Потрібно було, мовляв, зразу закласти сто відсотків, і не мали б тепер клопотів. На думку ж Любові Михайлишин, міські депутати ні в чому не винні, винні ті, хто не спромігся уточнити держбюджет. І головні розпорядники коштів мали достатньо часу, щоб продумати як слід стосовно зарплатні в своїх установах.

- Запропонований проект рішення варто приймати, - наполягав Роман Остяк, - немає нічого поганого в тому, що ми зобов'яжемо купувати хліб чи картоплю власного виробництва.

- Ми й уряд спонукатимемо своїм рішенням до конкретних антикризових дій,- розвивав слова колеги Ігор Горецький.

Однак виглядало на те, що прихильники проекту в меншості. Після доволі скептичної оцінки проекту Іваном Симотюком як суто популістського, розрахованого на бажання сподобатись виборцеві, стало зрозуміло - навряд чи він пройде при голосуванні. Тим більше що Любомир Глушков спрогнозував неминучий протест прокурора в разі прийняття рішення.

Так воно зрештою й сталось, проект не набрав достатньої кількості голосів. Незважаючи на те, що замість "доручити виконкомові" запропонували записали "рекомендувати виконкомові", що й третій пункт погодились викинути. Була, правда, домовленість, що під час перерви депутати доопрацюють документ і знову внесуть на розгляд. Та після перерви про нього ніби забули. У місті й окрім кризи є над чим ламати голови...

Залишилось нагадати, що в розпал сесійного засідання, яке вів секретар міськради Ігор Граділь, у зал зайшов міський голова Юрій Овчаренко. (У відпустці, а за сесіями стежить!). І нагадав тим депутатам, які ладні брати вину за непродуманий як слід бюджет на себе, що даремно вони це роблять. Оскільки якби вирішили на початку року зі стовідсотковим фінансовим забезпеченням учителів — довелося б махнути рукою на таку галузь, як житлово-комунальна. А криза що, криза "успішно" просувається по всій нашій незалежній державі, не лише по її покутських теренах. Воно теж правда, на жаль.

Автор: Степан ГАВРИЛЮК, "Коломийська правда"
Обговорити на форумі