друкувати


Таке як "Леоні", але мало бути "Індустрі електрик"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-02 05:20:48

Пам’ятаєте історію чотирирічної давності, коли в Коломию прийшов німецький інвестор, але за рік так і не зміг отримати землю під будівництво свого підприємства? Німецька фірма "Індустрі Електрик" мала намір виготовляти у нас електрожгути для автомобілів. Не склалося.

Подібний завод, але фірми "Леоні", уже шість років працює у Стрию Львівської області. Його відвідала журналістка "Високого замку" і розповіла про його роботу ("ВЗ" від 19 серпня 2008 року "Європейська якість за українську зарплату"). Таким чином ми можемо скласти уяву про те, що ми втратили, а вірніше — не набули, а зрештою, може воно нам і не потрібне, але про це все судити читачеві. Отже...

На заводі "Леоні" у Стрию складають бортові мережі для автомобілів "Дженерал Моторз", якими комплектуються автомобілі "Опель-Астра" і "Опель-Зафіра". Щодня фірмовими автобусами сюди привозять людей на роботу зі Стрия та навколишніх сіл, з Нового Роздолу, Ходорова, Борислава і Дрогобича, адже на заводі працює 4,5 тисячі осіб (зміна — півтори тисячі працівників, завод працює у три зміни).

Проводи, які привозять з різних країн Європи, розрізають на шматки відповідної довжини, контакти затискають спеціальними машинами-автоматами. У монтажному цеху працюють переважно жінки, на спеціальних монтажних дошках кожна з них вручну складає свою ділянку мережі.

За рік тут складають 500 тисяч кілометрів кабельних мереж, якими оснащують близько 750 тисяч автомобілів. У найнапруженіші дні звідси відправляють 12—15 вантажних автомобілів.

Попри добре обладнані робочі місця та соціальні гарантії, не всі працівники повністю задоволені своєю роботою. Так, скажімо, безкоштовно возять на роботу, комплексний обід у їдальні — 2.80 грн., досить дешевий буфет. Зарплата "на руки", після вираховування всіх податків, виходить по 1,5—2 тисячі грн., що для Стрия — непогано. Тим не менше, у лютому цього року працівники зупинили роботу, вимагаючи підвищення заробітної плати з 5,25 грн. за годину до 7,50, а потім — і до 9 гривень.

Ось і виходить, що торочать про європейські стандарти, а зарплату платять українську (див вище про мінімальну європейську зарплату). Молоді працівники часто звільняються, бо тут дуже важко психологічно: за працівниками постійно наглядають, тому люди і не витримують.

Джерело: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі