друкувати


За кордон? Тоді — безпечно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-12-02 12:00:23

Ви збираєтеся за кордон? На жаль, щороку сотні наших співвітчизників, мігруючи у пошуках кращого життя, потрапляють до рук торговців людьми. Як уберегтись?

Майже всі потерпілі потрапляють за кордон через окремих вербувальників чи фірми (переважно нелегальні), що їх знаходять через оголошення в газетах, через знайомих. Дуже часто торговці людьми під видом доброзичливих агентів з працевлаштування шукають самотніх людей, пропонують їм високооплачувану роботу, оформлення та вироблення проїзних документів, а згодом втягують у боргову залежність.

Основною умовою отримання робочої візи та дозволу на роботу в іноземній країні є контракт з іноземним працедавцем, в якому обумовлені права та обов’язки сторін, матеріальне забезпечення контракту та відповідальність, у тому числі соціальна, у разі нещасного випадку на виробництві, хвороби. Отже, цей контракт ви маєте проглянути та підписати ще в Україні.

На практиці контракти на працевлаштування не укладають, умови праці не відповідають обіцяним. Санітарно-гігієнічні умови праці не відповідають ніяким нормам: висока запиленість та загазованість повітря, брак спецодягу та індивідуальних захисних засобів, навіть тоді, коли працюють з фарбами, в багатьох випадках повна відсутність елементарних побутових умов: води, туалету тощо. Люди живуть переважно там, де й працюють, у разі хвороби займаються самолікуванням. Дуже часто над людьми чинять психологічне насильство, а іноді й фізичне. Отже, заздалегідь прогляньте детально всі умови праці та винагороду: все має бути обумовлено письмово.

Як уберегтися від псевдопослуг горе-працедавців і допомогти тим, хто вже потерпів від згаданих аферистів?

Консультативний центр соціальної допомоги жертвам торгівлі людьми, що створений на базі благодійного фонду "Карітас—Івано-Франківськ УГКЦ", консультує населення щодо безпечного та легального навчання, працевлаштування за кордоном, шлюбів з іноземцями. Люди, які повернулися з-за кордону, дістають необхідну підтримку та допомогу для адаптації до суспільного життя, а в разі необхідності — юридичну підтримку, гуманітарну допомогу. Центр надає місця для тимчасового проживання людей, яким потрібний час для повернення до сім’ї через мережу БФ "Карітас України", допомагає в пошуках роботи і навчає. Люди, які мають проблеми зі здоров’ям, одержують направлення на обстеження та лікування, а також кошти на медикаменти.

Завдяки діяльності Центру в 2004—2007 рр. соціальну, психологічну та матеріальну допомогу отримали 126 жінок — жертв торгівлі людьми. Переважно це жертви сексуальної експлуатації.

В разі потреби звертайтеся за допомогою до працівників Центру за адресою: м. Івано-Франківськ, вулиця Лесі Українки, 1 (навпроти катедрального собору). Інформаційно-консультативна лінія 8(0342) 50-25-46.

Автор: Оксана КУІМОВА, Галичина
Обговорити на форумі