друкувати


Ціна газу для України не буде більшою за 300$

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-27 03:52:05

Директор енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимир САПРИКІН вважає, що ціна на газ для України в 400 $ є практично неможливою. На думку експерта, заяви, які прозвучали з боку Газпрому є політичними. "Це спроба тиску на Україну. Можливо для країн Евросоюзу ціна і буде приблизно 400 $, але для України вона буде суттєво меншою", — зазначає він у коментарі Фонду Гарт.

За прогнозами експерта, ціна на російський газ для України не може бути значно вищою за 300 $. Він зауважує, що останні кілька місяців газові переговори йшли позитивно, однак головною умовою щодо подальшого постачання російського газу в Україну була сплата боргів, і саме цю проблему Україна має вирішити. Але, в будь-якому разі експерт переконаний, що компанії зуміють домовитись і українці отримають газ вчасно.

"Питання, де взяти кошти на газ, закачаний в підземні сховища, виникало ще в літку, однак воно так і не знайшло свого вирішення. Якщо газ споживається, одразу, коли він переходить кордон, погано, чи добре, але споживачі за нього платять. А цей газ лежить у сховищі і не споживається. Відповідно, немає і надходжень, а НАК Нафтогаз так і не знайшов кошти, щоб за цей газ розрахуватись. Отже виникнення такого скандалу можна було прогнозувати ще в літку", — пояснює експерт. Також він додав, що значна частина боргу може бути погашена протягом тижня.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Обговорити на форумі