друкувати


Перспективи розвитку української економіки суттєво погіршилися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-26 12:16:53

Короткострокові перспективи розвитку української економіки суттєво погіршилися за останні кілька місяців, тому країну в наступному році чекає рецесія, зазначають аналітики Erste Group.

Серед причин, які негативно позначилися на економіці країни, аналітики Erste Group називають зовнішні фактори – світова фінансова криза, глобальне падіння попиту і, особливо, зниження цін на світових ринках сировини. Однак підтримка, яку надає Україні МВФ, прискорить впровадження структурних реформ, необхідних для фінансового сектору та економіки в цілому.

"Економіка України почне 2009 рік в стані рецесії. Падіння ВВП залежатиме від цін на сталь", – підкреслює Мар'ян ЗАБЛОЦЬКИЙ, аналітик Ерсте Банку. Дефіцит балансу поточного рахунку за прогнозами аналітиків зменшиться до 1-3% у 2009 році, оскільки уповільнення приросту споживання, заморожування кредитів і падіння цін на ринках сировини негативно вплинуть на імпорт. Уряд і МВФ запланували відносно високий показник інфляції - на рівні 17% у 2009 році, що передбачає девальвацію гривні. Гривня поступово падатиме, оскільки НБУ переходить на режим плаваючого валютного курсу.

За словами Мар'яна ЗАБЛОЦЬКОГО, режим плаваючого валютного курсу відіб'ється на девальвації гривні, що є одним з інструментів для підтримки реального сектору економіки. Оптимальний курс UAH/USD залежатиме від цін на сталь, і, за прогнозами аналітиків Ерсте Банку, поступово рухатиметься до рівня 6,5-7 гривень за 1 долар США. Також значний вплив на курс матиме ліквідність банківської системи.

Державний борг залишиться на прийнятному рівні. Протягом наступного року фінансування зовнішнього боргу буде найскладнішим завданням для економіки і, особливо, це стосується банківського сектора. МВФ погодився покрити дефіцит зовнішнього фінансування української економіки, надаючи кредит у 16,4 мільярдів доларів США.

У тому, що стосується фіскальної політики Україні доведеться скоротити витрати в зв'язку зі зниженням доходів в 2009 році. Інфляція збережеться на рівні 17% до кінця 2009 року. Номінальна заробітна плата та соціальні виплати будуть збільшені лише для того, щоб покрити інфляційний процес. До 2010 року Україна планує впровадити таргетування інфляції, яке грунтуватиметься на індексі реальних цін.

У 2010 економіка повернеться до потенційно реального річного зростання ВВП на рівні 5-6%. Поточний циклічний економічний спад не створить особливих труднощів у фінансуванні державного боргу, оскільки він є одним з найнижчих по відношенню до ВВП серед східноєвропейських держав.

Україна впорається з фінансуванням державного боргу, що покращить імідж країни і підвищить довіру інвесторів. Антикризові заходи, прийняті урядом для отримання кредиту МВФ, спричинять зміни фінансової системи, які дозволять українській економіці в майбутньому бути більш стійкою по відношенню до циклічних ефектів попиту та цін на сталь. "У 2010 році ВВП повернеться до свого потенційного росту в 5-6%, в той час як інфляція, імовірно, не перевищить 10%", - стверджує Мар'ян ЗАБЛОЦЬКИЙ.

Для довідки: рецесія (лат. Recessus — відступ) — в економіці (зокрема в макроекономіці) термін, що позначує спад виробництва, характеризується нульовим ростом валового національного продукту (ВНП) (стагнація) чи його падінням протягом більше ніж півроку. Рецесія є однією з фаз економічного циклу (кон'юнктура), що йде після буму і змінюється депресією.

Джерело: Reuters
Обговорити на форумі