друкувати


Долар продовжить зміцнюватися відносно світових валют

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 04:33:36

Долар продовжить зміцнюватися відносно більшості світових валют, вважає народний депутат України від БЮТ, член комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Олександр ШЕПЄЛЄВ (на фото).

"Значне зміцнення долара до більшості світових валют спостерігається, починаючи з липня. Саме тоді з'явився агресивний попит на єдиний безризиковий актив, що залишився, - держоблігації США. Але є і глибші причини для завершення багаторічного тренду на ослаблення американської валюти", - відзначає депутат.

На його думку, є цілий ряд чинників, що додають позитиву нинішній тенденції зміцнення долара. "По-перше, ми спостерігаємо істотне скорочення дефіциту торгового балансу США - спрацював так званий ефект J-curve або "розворот кривої". За рахунок дешевого долара експорт із США виріс. А істотне скорочення імпорту в 2008 році через фінансову кризу і різке зниження в період лютий – червень долара привело до досягнення точки розвороту в довгостроковому тренді розширення дефіциту торгового балансу", - говорить О.ШЕПЄЛЄВ.

За його словами, важливо також і те, що зміцнення долара відбулося на тлі негативної економічної ситуації у колись стабільній Европі. У країнах ЕС продовжують скорочуватися споживчий попит, і зростання ВВП два квартали підряд знаходяться в негативній площині. При цьому зниження ставок центральними банками неминуче і затягування процесу означає тільки відтермінування і поглиблення кризи.

"Інший чинник, який підтримує долар, - закінчення диверсифікації вкладень американських інвесторів в зарубіжні активи. За останні п'ять років частка інвестицій роздрібних інвесторів із США у іноземні активи виросла з 8,7 до 20%. Швидше за все, тепер тенденція переламається, а американські інвестори вважатимуть за краще використовувати свій ринок замість закордонних майданчиків", - вважає нардеп.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Обговорити на форумі