друкувати


Україна в НАТО і без ПДЧ?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 03:45:01

Сполучені Штати вважають надання Україні Плану дій з набуття членства в НАТО неактуальним. З погляду США, Україна готова приєднатися до Альянсу вже зараз. Про це заявив посол США в Україні Уіл’ям ТЕЙЛОР (на фото).

За його словами, Вашингтон, очевидно, не буде переконувати партнерів з Альянсу надати Києву ПДЧ у грудні. В разі згоди, Україна взагалі може оминути цей етап і після досягнення критеріїв відразу говорити про членство в організації.

"Весь цей процес приєднання до ПДЧ, можливо, вже неактуальний. Він настільки заполітизований і контроверсійний, що, можливо, варто від нього відмовитись. Існують інші шляхи, як підійти до наступного етапу – членства (в Альянсі). Польща, Угорщина та Чеська Республіка не мали ПДЧ, вони приєдналися (до НАТО) як тільки досягли критеріїв… Декілька країн-членів Альянсу дали чітко зрозуміти, що Україна, як і Грузія не отримають ПДЧ у грудні... Якщо (ПДЧ) неможливий, ми пошукаємо інших шляхів як зробити те, чого хочуть українці, (їхні) лідери і уряд. Ми підтримаємо бажання України. Ми вважаємо, що вона готова приєднатися (до НАТО) вже зараз", - зазначив У.ТЕЙЛОР.

Відзначимо, що вчора заступник голови Секретаріату президента Андрій ГОНЧАРУК заявив, що поточна внутрішньополітична ситуація в країні не сприяє отриманню ПДЧ. У той же час він висловив думку, що ПДЧ є лише одним з інструментів, який разом з іншими формами і механізмами взаємодії використовується НАТО для розвитку відносин з партнерами і їхньої підготовки до членства. При цьому А.ГОНЧАРУК підкреслив, що Україна протягом тривалого часу практично діє в рамках ПДЧ, успішно виконуючи щорічні Цільові плани Україна-НАТО.

Нагадаємо, на саміті НАТО в Бухаресті, який пройшов 2-4 квітня цього року, члени Альянсу під тиском Німеччині та Франції відмовили Києву та Тбілісі у негайному наданні ПДЧ, не дивлячись на те, що на користь швидкої інтеграції цих країн до Північноатлантичного співтовариства активно виступав президент США Джордж В. БУШ. Проте учасники НАТО пообіцяли, що Україна рано чи пізно вступить до альянсу, а надання ПДЧ може відбутись вже в грудні 2008 року.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі