друкувати


Прив’язка до міжбанківського курсу гривні не принесе стабільність на валютний ринок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 03:40:14

Директор економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН вважає, що дії Нацбанку щодо прив’язування офіційного курсу долара до курсу на міжбанківському ринку може мати сенс в тому випадку, якщо НБУ має чітку стратегію своєї поведінки на міжбанку.

"Однак, біда в тому, що у цьому році ми вже бачили, як центральний банк країни, по суті, не намагається вплинути на курсову динаміку та політику, а лише слідує за тенденціями, що відбуваються на ринку і з запізненням реагує на події, які, насправді, мав би упереджувати", — зауважує пан ЮРЧИШИН.

У цій ситуації він вважає за доречне нагадати, що кілька тижнів тому було оголошено, що Україна повинна мати так званий "єдиний курс", а не три — офіційний, міжбанківський і "вуличний". "Разом із тим, цього не сталося, — констатує експерт. — А це поняття "єдності" було пов’язано з тим, що офіційний курс почав підтягуватися до вуличного, який у тому числі, відображав моменти паніки, пов’язаної з тим, що люди втратили будь-які орієнтири стосовно валютної динаміки".

Таким чином, як відзначає пан ЮРЧИШИН, можна говорити про те, що політика Нацбанку і його керівництва була зрозумілою лише до весни цього року. "Цю політику можна було критикувати, але, принаймні, вона була зрозумілою, — говорить експерт. — Тоді також були зрозумілі і інструменти, які застосовувались керівництвом".

Однак, за його словами, з того часу, коли відбулася ревальвація, в умовах різкого зростання торгівельного дефіциту, а особливо восени, коли, як відзначає Василь ЮРЧИШИН, НБУ затягував з певними рішеннями або реагував із запізненням — уже, нажаль, немає орієнтирів, стосовно яких можна було б визначатися з результативністю та ефективністю політики НБУ. Тому, навіть останній захід НБУ, який визначається як такий, що має привнести зрозумілість, на думку експерта до кінця виваженим не видається.

"Так чи інакше, але на міжбанківському ринку також можуть відбуватися події, пов’язані з елементами спекулятивних дій, з певними елементами обмеження пропозиції на той же міжбанк. А відтак необхідна реакція Національного банку, щоб збалансувати попит/пропозицію чи далі відпускати курс", — акцентує він. Оскільки нічого цього немає, то на переконання пана ЮРЧИШИНА, не можна сказати, що рішення прив’язати офіційний курс до міжбанківського є виваженим і, що це принесе стабільність і зрозумілість на валютні ринки України.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН
Обговорити на форумі