друкувати


Ціна газу для України у 2009 році – менше 100 дол. за тис.куб.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-25 03:13:49

Середня ціна за газ для України у 2009 році мала б складати менше 100 дол. за 1 тис.куб.м. Про це на брифінгу заявив сьогодні уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ (на фото), повідомляє прес-служба Президента України.

Він зазначив, що відповідно до домовленостей, досягнутих Президентами України і РФ у лютому 2008 року, для України ціна за газ складає 179,5 дол. за 1 тис.куб.м., що, в свою чергу, складає близько 50% від середньоевропейської ціни (400 дол. США) мінус вартість транзиту від кордонів України до пунктів передачі газу европейським споживачам. "За домовленостями, досягнутими на рівні президентів у лютому 2008 року і на рівні прем'єрів у жовтні 2008 року, передбачається трирічний період поступового переходу від сьогоднішньої до европейської формули ціноутворення (від 50% до 100%)", – зазначив Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

За його словами, на перший квартал 2009-го середньоевропейська ціна прогнозується на рівні 300 дол. "Звідси виходить, що у першому кварталі 2009 року ціна газу для України мала б складати близько 150 дол. (при сьогоднішньому коефіцієнті 50% до середньоевропейської)", – сказав Б.СОКОЛОВСЬКИЙ, додавши, що до середини другого півріччя наступного року ціна на газ, прив'язана до нафтового кошика, суттєво знижуватиметься. "За умови подальшого виходу у четвертому кварталі на рівень цін першого кварталу 2009 року, середньорічна ціна для України мала б складати менше 100 дол. за 1 тис.куб.м.", – підкреслив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Б.СОКОЛОВСЬКИЙ також зазначив, що Уряд має домовитися про ціну на газ в 2009 році на рівні не вище нині діючої.

Нагадаємо, 20 листопада голова правління ВАТ Газпром Олексій МІЛЛЕР заявив, що при переході на ринкові відносини ціна на газ для України з 1 січня 2009 року. може скласти більше 400 дол. за тис.куб.м. Пізніше прес-секретар компанії Сергій КУПРІЯНОВ пояснив, що ціну у розмірі 400 дол США. Україна може отримати у разі невиконання умов підписаного раніше меморандуму щодо погашення заборгованості за газ.

У відповідь представники української влади назвали заяву А.МІЛЛЕРА політичною. "Зараз немає економічних підстав для того, щоб встановлювати таку ціну на газ для України", - заявив міністр промислової політики Володимир НОВИЦЬКИЙ. Експерти ринку раніше також відзначали, що ціна на газ для України наступного року повинна бути на рівні 250 дол. за тис.куб.м.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі