друкувати


НБУ може допустити коливання курсу долара на 30-40%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-24 10:02:26

Думку директора економічних програм Центру РАЗУМКОВА Василя ЮРЧИШИНА (на фото) про зниження облікової ставки, відродження іпотеки, курс долара, а також про кредит МВФ і ціну нерухомості наводить інтернет-видання "Вовремя.info".

— До чого приведе зниження облікової ставки з 12% до 8%? Чи є цей крок позитивним для України?
Зниження облікової ставки повинно теоретично понизити й інші відсоткові ставки, тобто полегшити підприємницьку діяльність, що зараз дуже важливо, оскільки Україна дуже сильно починає втрачати економічну динаміку. Справа полягає в тому, що у нас комерційні банки все одно не даватимуть кредити за такими ставками як Нацбанк, тому такий крок НБУ не особливо вплине на зниження вартості кредитів.

— Наскільки реальне відродження іпотеки?
Я не бачу в нинішній ситуації, як може працювати іпотека в умовах дефіциту коштів. Процентні накрутки банків в нинішній ситуації будуть чималими, тому іпотека переживатиме стагнацію.

— Сьогодні долар знову перевалив за відмітку в 6 грн. Чого варто чекати, якщо НБУ не виходитиме на ринок з інтервенціями?
Річ у тому, що НБУ і виходить з інтервенціями, але якось дуже дивно. Якщо попередні роки НБУ як центральний банк відносився до тих інститутів, політика яких хоч якось була зрозумілою, то ідеологія його дій сьогодні абсолютно незрозуміла. Його дії зараз суперечливі та непослідовні. По суті, зараз можна намагатися зрозуміти, що робитиме НБУ, але сказати, як це відіб’ється на динаміці дуже важко. Я за це не беруся. На жаль, зараз ми бачимо, що вихід на 6,5 грн. за долар є реалістичним. Ще кілька тижнів тому, коли називалися такі показники, вони пов’язувалися з 2009 роком, а зараз ми вже бачимо, що це легко досяжно і в нинішньому році. У такій ситуації ми можемо перейти на ситуацію, яка у нас спостерігалася в 1997 році, коли курс спочатку був 1,9 за долар, потім 2,4, потім 4,2 і так далі такі сходинки зростання по 30-40% можливі і зараз. Це означає, що такі коливання принесуть величезні втрати для населення так і для економіки країни.

— Скільки коштуватиме долар до кінця року?
Сказати вам, що він коштуватиме 5 або 13 грн. — це по суті одне і те саме, оскільки не зрозуміло, що НБУ хоче.

— На що підуть кошти від МВФ?
Ресурси МВФ — це ресурси, які поступають на рахунки НБУ і використовуються для платіжного балансу. Це може бути оплата критичного імпорту або ж інтервенції на підтримку валюти або ж інтервенції на підтримку ліквідності деяких банків, але в принципі це гроші Нацбанку. Ці кошти для фінансування бюджету використовуватися не можуть, але у нас практика така, що вже це було через державні цінні папери, тобто, по суті, перекачувалася частина грошей в реальний сектор. Це може бути зроблено, але мені здається, що це буде неправильно. Річ у тім, що найближчим часом ми швидше за все отримаємо ще десь мільйонів 500 від Світового банку, крім того йдуть розмови з ЄБРР про виділення кредиту. Тут якраз треба віддати належне українській владі, що вони достатньо швидко відчули високі ризики і швидко вступили в переговори, чого не скажеш по багатьох інших напрямах, де рішення ухвалюється дуже повільно і втрачається час. Завдяки такій оперативності ми вже зараз отримали 4,5 млрд. доларів і якщо не трапляться великі помилки, то ми повинні отримати кошти від Світового банку на конкретні інвестиційні проекти і від ЄБРР. Це повинно допомогти стабілізації.

— Чи дешевшатиме нерухомість в умовах кризи?
Вона вже дешевшає. Зараз у момент зниження купівельної спроможності, зниження доходів населення повинно відбитися на тому, що частина населення не зможе оплачувати свої рахунки, розраховуватися по кредитах, які отримали в період кредитного буму минулого року і початку цього року, що приведе до здешевлення нерухомості.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО (за публікаціями інтернет-видання Вовремя.info)
Обговорити на форумі