друкувати


Права іноземців в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-21 01:49:51

На яких законних підставах іноземці та особи без громадянства можуть перебувати на території України? — з цього питання й розпочалася наша розмова із старшим інспектором громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВ УМВС Вікторією СМЕРЕК.

— Відповідно до Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо реалізації права людини на свободу пересування і вільний вибір місця проживання", — розповідає Вікторія Михайлівна, — реєстрація іноземців та осіб без громадянства здійснюється органами Адміністрації Державної прикордонної служби України у пунктах пропуску через державний кордон відміткою в документах "В’їзд", "Виїзд" та внесенням відомостей про іноземців до відповідного реєстру.

Стаття 5 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" встановлює, що законними підставами для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України є: реєстрація на території України паспортного документа; наявність посвідки на постійне або тимчасове проживання в Україні; документів, що посвідчують отримання статусу біженця чи притулку в Україні.

— Який термін перебування на території України для таких осіб?
— Дев’яносто діб. Після чого іноземний громадянин може продовжити термін перебування ще на 90 діб, усього — 180 діб у рік, якщо для цього є відповідні підстави. Реєстрацію місця проживання іноземців та осіб без громадянства з внесенням до паспортного документа відомостей про місце проживання цих осіб, адреси їх житла, продовження терміну перебування здійснюють територіальні органи ДДГІРФ. У разі зміни місця проживання іноземець та особа без громадянства протягом 10 днів після прибуття до нового місця проживання зобов’язані знову зареєструватися. Порушення цих правил і термінів тягне за собою відповідальність як іноземців, так і громадян, які їх приймають.

— За яких умов іноземці мають право залишитися на постійне проживання в Україні?
— Ці умови і порядок визначає Закон України "Про імміграцію". Стаття 4 цього закону подає таке тлумачення: дозвіл на імміграцію надається: особам, які є повнорідними братом чи сестрою, дідом чи бабою, онуком чи онукою громадян України; особам, які раніше перебували в громадянстві України; батькам, чоловіку (дружині) іммігранта та його неповнолітнім дітям; особам, які безперервно прожили на території України протягом трьох років з дня надання їм статусу біженців чи притулку в Україні, а також їхнім батькам, чоловікам (дружинам) та неповнолітнім дітям, які проживають разом з ним; одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки, є громадянином України; дітям і батькам громадян України; особам, які є опікунами чи піклувальниками громадян України, або перебувають під опікою чи піклуванням громадян України; особам, які мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням; особам, імміграція яких становить державний інтерес для України; закордонним українцям; подружжям закордонних українців, їх дітям у разі їх спільного в’їзду та перебування на території України.

— Скільки іммігрантів на даний час перебуває на Коломийщині, які правопорушення вони найчастіше допускають?
— Статус іммігранта мають біля 340 осіб. Якщо особа отримала дозвіл на імміграцію, їй за місцем проживання на підставі паспорта (внутрішнього чи закордонного) видають посвідку на постійне проживання в Україні. Важливо пам’ятати, що хоча посвідка видається безстрокова, але паспорт підлягає обміну чи продовженню, коли він стає недійсним, або в нього закінчується термін дії. Паспортний документ уважається недійсним, якщо своєчасно не вклеєна фотографія при досягненні відповідного віку. Це здебільшого стосується громадян Росії, які проживають в Україні по внутрішніх паспортах. Дана категорія іноземних громадян порушує паспортно-візові правила. Недотримання цих правил несе за собою адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством.

— Куди можуть звернутися іноземці, які хочуть легалізувати своє перебування в Україні?
— До органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань імміграції за місцем їх проживання. Відповідно до пункту 11 Положення про Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, затвердженого постановою Кабміну від 14 червня 2002 року за №844 при Президентові України утворено комісію з питань роботи з іноземцями та особами без громадянства для колективного розгляду їх звернень і клопотань.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі