друкувати


УНП пропонує розпустити Закарпатську облраду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-20 06:13:38

Проект Постанови Верховної Ради України "Про призначення позачергових виборів депутатів Закарпатської обласної ради" подали на реєстрацію до парламенту представники Української Народної Партії, народні депутати України Юрій КОСТЕНКО та Ярослав ДЖОДЖИК.

Підставами для внесення проекту Постанови її автори називають "грубі порушення цією радою Конституції України та чинного законодавства України".

"7 березня 2007 р. Закарпатська облрада прийняла рішення про визнання національності "русин" на обласному рівні. Це рішення легітимізувало діяльність політичного русинства в регіоні. "Озброєні" ним, лідери "русинів" дестабілізують ситуацію в регіоні, проводять різноманітні форуми, на яких відкрито закликають до порушення територіальної цілісності України. Так, 25 жовтня 2008 р. на Європейському конгресі підкарпатських русинів у Мукачевому був прийнятий "Акт восстановления русинской государственности", в якому заявляється про "невозможность далее сохраниться коренному русинскому народу в составе Украины со своим национальным этническим лицом; все решения и поступки украинских властей за 17 лет направлены на этноуничтожение и дискриминацию, имеющие признаки геноцида русинского народа на его исторической земле; бесчинства нелегитимной здесь украинской власти…"," - зазначається у Пояснювальній записці до Проекту постанови.

"Очевидно, що організатори політичного русинства повинні відповідати за Кримінальним кодексом України, а не засідати в обласному парламенті", - вважає Юрій КОСТЕНКО.

"Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Відповідно до ч. 3 ст. 24 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні", органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в АР Крим – також нормативно-правовими актами ВР і Ради міністрів АР Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції", - обґрунтовує проект документу Пояснювальна записка.

Довідково. 29 жовтня в оприлюдненій Заяві з приводу проведення Європейського конгресу підкарпатських русинів та проголошення республіки “Подкарпатська Русь" УНП вимагала від СБУ "притягнути до кримінальної відповідальності всіх "делегатів" так званого "європейського конгресу подкарпатських русинів" 25 жовтня 2008 р. за ст. 110 КК України "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України"", а від МЗС України "оголосити персонами нон-грата всіх іноземних громадян, які брали участь у так званому "європейському конгресі подкарпатських русинів" 25 жовтня 2008 р.". Причинами активізації дій сепаратистів на Закарпатті УНП назвала "відсутність доведених до виголошення вироку судових процесів проти сепаратистів у Криму та на Закарпатті за ст. 110 Кримінального кодексу" та "поблажливе ставлення керівництва Закарпатської області та правоохоронних органів до дій сепаратистів, які носять ознаки кримінального злочину, що перетворили Закарпаття і Крим на хронічно больові точки, на які регулярно тисне Кремль з метою дестабілізації ситуації в Україні".

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі