друкувати


Василь ЧЕРВОНІЙ: Росія, як правонаступник СРСР, несе відповідальність за геноцид під час Голодомору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-17 12:34:27

"Російська Федерація повинна відповісти за всі злочини комуністичного режиму Радянського Союзу, адже вважає себе його правонаступником", – переконаний член Правління Української народної партії Василь ЧЕРВОНІЙ (на фото).

За його словами, "Україна має всі права вимагати в Росії компенсації, за зразком Ізраїлю та Німеччини". Так політик прокоментував послання Президента Російської Федерації Дмитра МЕДВЄДЄВА українському Президенту Віктору ЮЩЕНКУ, що він відмовився брати участь у заходах з нагоди 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні, оскільки, на його думку, "ця тема експлуатується для досягнення сьогохвилинних кон'юнктурних політичних цілей".

"Для російського президента Голодомор, який знищив понад 10 мільйонів українців так і залишився "так званим Голодомором" та "об’єктом політичних спекуляцій". Для прикладу, традиційно жертвами Шоа (Голокосту євреїв гітлерівським режимом) вважаються 6 мільйонів євреїв Європи, але жодний політик світу не називав Голокост "так званим"", – підкреслив член Правління УНП.

"Загальновідомо, що Німеччина погодилася на компенсації постраждалим від Голокосту, як правонаступник гітлерівського Рейху, завдяки масованому тиску міжнародної спільноти, зокрема США та інших великих держав, які ініціювали тисячі судових позовів від імені жертв Голокосту. Тому, держава Україна, жертви Голодомору, або нащадки постраждалих мають теж подавати судові позови проти Російської Федерації, адже, згідно з Європейською конвенцією від 1974 року, злочини проти людства, в тому числі й геноцид не мають термінів давності, а отже українська сторона має всі підстави на міжнародному рівні домагатися відновлення історичної і національної справедливості стосовно українців – жертв Голодомору", – впевнений політик.

"Коли Російська Федерація буде зобов’язана міжнародним судом виплачувати мільйонні компенсації, Дмитро МЕДВЄДЄВ вже не зможе назвати Голодомор – "так званим" та заперечити відповідальність Росії за скоєний у 1932-1933 роках злочин", – наголосив член Правління Української народної партії Василь ЧЕРВОНІЙ.

Автор: Петро Андрій ВЛАСІЙЧУК ІІІ
Обговорити на форумі