друкувати


Парламентські сутички нагадують собачі бої

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-14 09:39:07

Соціальний психолог Олег ПОКАЛЬЧУК відзначає, що український парламент не є унікальним явищем, подібні бійки трапляються в парламентах більшости держав.

Експерт вважає, що запобігати депутатському "хуліганству" не треба і на це є кілька причин."По-перше, це невичерпне джерело розваги для громадян, які підтверджують свою невисоку думку про політиків і, таким чином, підвищують власну самооцінку. Тому для психічного здоров’я людей це корисно. Так само, як відвідання цирку, зоопарку, інших закладів, де актори або тварини поводяться кумедно, а люди відчувають себе вінцем природи", – говорить він.

По-друге, за словами експерта, ці дії мають характер імітації переважної більшости, оскільки люди, які вчиняють такі дії, демонструють своїм лідерам, що вони є віддані їм і готові на все. "Таким чином, це свідчить про те, що політики, які приймають участь у подібного роду шоу – це парламентський неліквід, оскільки в кожній фракції, чи політичній групі, характер діяльности тих, чи інших депутатів, визначається лідером, згідно їхнього уміння, талантів і компетенції. Відповідно, люди, які займаються якимсь фізичним насиллям чи хуліганством у Верховній Раді – це ті, у кого, можливо, не дуже багато шансів потрапити у виборчій список і таким чином вони намагаються довести свою "собачу" відданість. І все це дійсно нагадує собачі бої, – підкреслює ПОКАЛЬЧУК.

На його погляд, український парламент, в цьому сенсі, не є абсолютно унікальним явищем. "Подібні сутички трапляються у парламентах більшості держав. Крім цього, треба враховувати риси національного характеру, до якого входить і низька правова культура і певна зневага до закону, яка має свої традиції від часів Запорізької січі до наших днів. В залежности від ситуації, це або прославляється і підтримується, або засуджується і оскаржується. Тому я не бачу підстав зліквідовувати цей тип суспільної розваги", – зазначає експерт.

Він переконаний, що бійки у парламенті ніяк не впливають на прийняття серйозних політичних рішень, і влаштовуються задля того, щоб якось пояснити, або виправдати в очах виборців не прийняття тих, чи інших рішень. І влаштовуються такого роду шоу, за словами експерта, при попередніх кулуарних змовах, коли представники однієї політсили пропонують своїм начебто "противникам" за якісь бартері та домовлености заблокувати Раду, щоб залишитись білими і пухнастими в очах виборців.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі