друкувати


Півтора року для затягування пасків?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-12 01:56:35

Українці, як у відомому анекдоті, те й роблять, що, витягуючи ноги з однієї кризи (нею ще донедавна була внутрішня політична), вже вступили в другу, якою стала світова фінансова. Нині ця тема українцям найбільше й натирає мозолі в головах.

Адже це не жарти: через фінансовий розгардіяш у світі та Україні наш небагатий люд за лічені дні вже збіднів щонайменше на відсотків 15, і це ще не край. Адже українська гривнева економіка так міцно прив’язана до долара, що навіть кури в приватних обійстях зреагували на його обмінний курс і вже не хочуть нестися менше двох гривень за яйце. А що вже казати про речовий базар, який ніколи не переставав молитися на "дядька Сема" й через це постійно дивився на українця через призму "у. о."?!

В умовах, коли стрімко знижується український експорт, менше грошей перераховують з-за кордону українські заробітчани, майже припинилося іноземне інвестування й відпливає капітал з України, гривня буде, без сумніву, й далі дешевшати, і її не врятують ніякі штучні бар’єри, вибудувані Нацбанком навіть з допомогою багатомільярдного кредиту МВФ.

Однак із цієї ситуації плоди пожинатимемо сповна, як виглядає, трохи пізніше, коли інфляція до кінця року сягне відсотків 25 і стане рекордною від 2000 року. Можна не сумніватися, що знову дорожчатимуть продукти харчування. Адже не може "багата" Україна порівнятися з "бідною" Європою, де через зниження купівельної спроможності людей найбільші супермаркети, звичайно ж, знизять ціни на продукти на відсотків 20. Попри це в Україні, як повідомив екс-міністр економіки, нардеп від БЮТ С. Терьохін, збираються заморозити мінімальну зарплату. Із 1 грудня її підвищать із 545 грн. тільки до 605 грн., а не 625 грн., як планувалося, а в 2009 році зростання мінімальної зарплати можуть взагалі зупинити. І це відіб’ється насамперед на найбідніших.

Доки ж може тривати економічний буревій? Заступник голови НБУ О. Савченко прогнозує, що Україна вийде з фінансової кризи до літа 2009 р., а з економічної — через півтора року. "За моїми прогнозами, — пророкував днями одному з українських видань цей високопоставлений чиновник НБУ, — американці почнуть виходити з фінансової кризи на початку 2009 року, десь до лютого. Далі місяців через два-три почнуть підніматися фінансові ринки європейських держав, і ще через два-три місяці — ринки, що розвиваються, до яких належить й Україна". У той же час товарні ринки, за його словами, тільки десь до літа наступного року вийдуть на пік кризи. "Згортання виробництва, безробіття, реальне скорочення доходів населення буде відбуватися в усіх країнах світу. Отож якщо з фінансової кризи ми вийдемо до літа, то з економічної доведеться виходити довше. Напевно, до літа 2010 року", — заявив п. Савченко.

Автор: Петро ЗАХІДНЯК, Галичина
Обговорити на форумі