друкувати


Олег КОВАЛЬЧУК: Міський голова Рівного повинен бути сильною особистістю... як ЧЕРВОНІЙ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-12 01:25:14

Про те, яким має бути міський голова Рівного, напередодні виборів ми попросили розповісти депутата Рівненської обласної ради, представника фракції Української Народної Партії, заступника голови Рівненської міської ради першого демократичного скликання 1991 року, першого заступника голови Рівненської ОДА у 2005-2006 р. Олега КОВАЛЬЧУКА (на фото).

- Міський голова повинен бути сильною особистістю, оскільки лише сильна людина здатна подолати корупцію, яка розцвіла в коридорах української влади. Лише сильна особистість може припинити розбазарювання земель, провести земельні аукціони, дати по руках тим, хто перетворює зелені острівці та рекреаційні зони на власні нічні ресторани чи базари. Це повинна бути людина, яка здатна сформувати більшість у міській раді та об’єднати навколо себе більшість депутатського корпусу заради вирішення нагальних потреб міської громади. Приміром – винести за межі міста гральні автомати.

- Зараз багато говорять, що міський голова має бути лише господарником...
- Не зовсім так. Визначальною ознакою міського голови повинна бути різноплановість розвитку, адже неправильно думати, що спектр діяльності міського голови зводиться до посади двірника чи будівельника.

Насправді міський голова повинен бути ГОСПОДАРЕМ і багатогранною особистістю. Тому, що завдання міського голови не зводиться до ремонту доріг та латання старих труб, хоч це обов’язково потрібно і фігурує в програмі кандидата на посаду міського голови Василя Червонія як пріоритетний напрямок розвитку всієї житлово-комунальної сфери. Але ж, у першу чергу, міський голова повинен подумати, як наповнити бюджет. Тобто, яким чином заробити кошти, щоб за них реформувати ЖКГ, збудувати соціальне житло, доплачувати малозабезпеченим, інвалідам, багатодітним мамам, учителям, лікарям. А такі кошти можна отримати, зокрема, шляхом аукціонного продажу майна та земельних ділянок, або ж офіційною виплатою заробітної плати, з відрахуваннями до пенсійного фонду. Наповнення бюджету має бути пріоритетним напрямком діяльності міського голови.

Також міський голова повинен розумітися в освітянській, медичній, культурній галузях. Адже місто потрібно розвивати різнобічно і бюджет має бути збалансованим.

- Що можете сказати про кандидата на посаду міського голови Рівного Василя ЧЕРВОНІЯ, довіреною особою якого ви є?
- Василь ЧЕРВОНІЙ має великий та багатий досвід роботи на виробництві "Азоту", у Верховній Раді України, як народний депутат України чотирьох скликань, який працював над вирішенням багатьох різнопланових проблем Рівненщини. Він був головою Рівненської обласної державної адміністрації, де проявив себе з найкращого боку. Складні завдання вирішувались успішно, адже область перемістилася з 27 на 10 місце за короткий проміжок часу.

- Чи повинен міський голова бути публічним політиком?
- Обов’язково. Він не повинен боятися вийти до людей, систематично спілкуватися з пресою. Саме ця риса притаманна Василеві ЧЕРВОНІЮ, адже коли він займав посаду голови Рівненської облдержадміністрації, то проводив особистий прийом громадян до першої години ночі. Це – до 500 осіб у день. По стільки ж людей приймали його заступники. І як результат - людям надавалася реальна допомога. Був створений відповідний фонд "Допомога", у якому акумулювались гроші від підприємств, спонсорів та меценатів. Сюди ж половину своєї зарплати, як відомо перераховував сам ЧЕРВОНІЙ. Так, власне, виконувалося гасло майдану "Багаті поділяться з бідними".

Додам, що Василь ЧЕРВОНІЙ є публічною людиною вже багато років: до нього йдуть люди. До того ж, йдуть як до останньої інстанції, котра здатна реально допомогти. Люди приходять і кажуть: "Ми прийшли до ЧЕРВОНІЯ, бо знаємо, що тільки він допоможе".

- А як щодо торгівлі на ринках міста, пане Олеже?
- Міський голова повинен опікуватися захистом місцевого товаровиробника і сільського населення, котре приїжджає торгувати на рівненські ринки. Приїжджає, наприклад, мешканець села Дядьковичі і не може продати сам на ринку кусень сала. При ЧЕРВОНІЄВІ керівництво ринку було зобов’язане надати місця, в першу чергу, місцевим товаровиробникам.

- Якою має бути кадрова політика міського голови Рівного?
- Новий міський голова повинен правильно розставити кадри: на ЖКГ поставити людину, яка досконало орієнтується в житлово-комунальному господарстві. Освітою має керувати людина, яка чудово знає освіту, має авторитет у цій галузі, медициною – знаний лікар, спортом – відомий спортсмен тощо.

При цьому саме міський голова має забезпечити контроль за виконанням службових обов’язків і не дати процвітати хабарництву та корупції. Бо коли в керівника не буде виникати думок про те, де і як потягнути собі в кишеню, його енергія буде витрачена на користь людям.

Міський голова обов’язково повинен припинити здирництво з пенсіонерів та пільговиків під час оформлення субсидій. Дуже важливо також, що Василь ЧЕРВОНІЙ є надзвичайно працьовитою людиною. Як людина, котра багато років поспіль працювала з Василем ЧЕРВОНІЄМ, скажу, що працювати з ним нелегко, адже це - робота без вихідних та вечорів. А сама праця поставлена на досягнення позитивного результату, а не просто заради фіктивної зайнятості.

Пан ЧЕРВОНІЙ є каталізатором, котрий змусить владні структури повернутися обличчям до людей.

- Які ще риси характеру Василя ЧЕРВОНІЯ вам імпонують?
- Бажання допомогти людям, без зайвих слів вирішувати їх проблеми. Пригадаємо, що саме ЧЕРВОНІЙ забезпечив цілодобове постачання холодної води для рівнян. А обіцяли це зробити всі його попередники. Прийшов ЧЕРВОНІЙ, правда, нічого не обіцяв, а просто зробив. Недарма ж на агітаційних палатках у Рівному написано: "Василь ЧЕРВОНІЙ не обіцяє, а робить!". Гарячу воду дати не обіцяв, але вона постачалася регулярно в усі оселі рівнян. І опалювальний сезон він розпочинав вчасно – 15 жовтня.

- У програмі дій пана ЧЕРВОНІЯ є пункт про будівництво сучасного підприємства по переробці сміття...
- Будівництво сміттєпереробного заводу – одне з пріоритетних завдань Василя ЧЕРВОНІЯ. Нинішня влада не докладає потрібних зусиль щодо вирішення цього питання. Це при тому, що відсутність такого підприємства загрожує місту екологічною катастрофою. Є можливість поставити завод, бо є інвестори, котрі профінансують його будівництво. Стане ЧЕРВОНІЙ мером – почнеться спорудження сміттєпереробного заводу, який постане уже за два роки, а за цим автоматично відбудеться очищення навколишнього середовища й організація своєчасного й систематичного вивозу сміття.

- Які у вас враження від передвиборчої кампанії?
- Варто зазначити, що передвиборча кампанія проходить дуже позитивно. І якщо звернутися до людей на вулиці, то стане зрозуміло, що більшість з них підтримує Василя ЧЕРВОНІЯ.

Підсумовуючи все вищесказане, можна впевнено стверджувати: для того, щоб відбулись якісні зміни в Рівному, треба змінити керівництво міста. Якщо когось влаштовує теперішній стан речей, нехай голосує за тих, хто зараз при владі. А ті, хто хочуть реальних змін, – голосуйте за Василя Червонія, бо він іде для того, щоб усунути так звану команду господарників - представників збанкрутілої партії НС Наша Україна. Хочу, щоб рівняни зрозуміли – якщо переможе Василь – кожен з нас стане сильнішим.

Автор: Павло ДУТКО
Обговорити на форумі