друкувати


Фінал ЄВРО 2012? Тільки Київ!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2008-11-12 01:07:01

Таким логічним було це твердження в квітні 2007 року, коли в Кардифі Мішель Платіні оголосив про те, що заявка України і Польщі перемогла. Пройшло 1,5 року, які багато в чому стали вирішальними. Слова потрібно було підтвердити ділом.

На початку Київ був не в самому кращому положенні, застарілий і невідповідаючий стандартам турнірів рівня Чемпіонату Європи НСК "Олімпійський" (на фото). Будівництво перед стадіоном торгівельного центру "Троїцький" що перешкоджає безпечній евакуації глядачів після матчу. А головне, не було стратегії, яка є запорукою успіху.

Спочатку вирішили будувати новий стадіон на території іподрому, іподром не підійшов, знайшли територію танкоремонтного заводу. Невирішеність продовжилася до січня 2008 року, поки уряд не затвердив план першочергових і невідкладних заходів підготовки до Євро. Оргкомітет очолила Юлія Тимошенко, її замом став Григорій Суркіс.

У березні 2008 року нарешті почали зносити будівництво перед стадіоном. Робилося це дуже повільно, забудовник ТОВ "Юджин" всіляко затягував процес. Як заявив тоді Григорій Суркіс: "Нажаль, недобросовісний забудовник ігнорує національні інтереси, якими є проведення "Євро-2012" у нашій країні".

Час йшов а ситуація не змінювалась. Дійшло навіть до того, що громадські захисники "Олімпійського" збиралися розвалити будівництво біля стадіону кувалдами.

У квітні 2008 року був затверджений проект тайванської компанії по реконструкції НСК. Але йшли місяці, а розвитку не було. 25 червня тимчасова робоча група з питань оцінки реконструкції НСК "Олімпійський" відмовилася від співпраці з тайванською компанією.

Криза посилювалася, часу вже не було. УЄФА неодноразово робило зауваження. Необхідно було міняти підхід і значно прискорюватися.

Зміни не змусили себе чекати. Спочатку, була підписана угода на виконання робіт по реконструкції стадіону з німецьким архітектурним бюро GMP von Gerkan, Marg und Partner. Компанія відома як проектант Олімпійського стадіону в Берліні.

Після цього необхідно було налагодити механізм управління процесом реконструкції. Задіяти менеджерів і фахівців, здатних професійно і швидко управляти процесом підготовки стадіону до Євро.

Необхідність таких кадрових змін була вже неминуча і все це розуміли. Тому 7 жовтня наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді і спорту на посаду виконуючого обов'язки генерального директора державного підприємства НСК "Олімпійський" був призначений Дмитро Чернявський, менеджер володіє досвідом роботи на керівних постах в західних і російських компаніях, а останнім часом - член ради директорів інвестиційної компанії Аврора Капітал.

Будучи прихильником сучасного західного менеджменту Дмитро Чернявський насамперед направив зусилля на побудову ефективних робочих процесів, а також на створення і організацію роботи спеціального структурного підрозділу - Дирекції по будівництву і реконструкції, що повинна дозволити центральній спортивній арені України максимально швидко вийти з кризисного періоду і провести реконструкцію стадіону чітко відповідно до затвердженого урядом і погодженим з експертами УЄФА графіком.

Безумовно, швидкість і злагоджена робота наших і німецьких професіоналів повинна була дати позитивний результат. Всі ми сподівалися на це.

Результати цієї роботи не змусили себе чекати. Уповільнений демонтаж "Троїцького" був форсований і завершений 14 жовтня. 29 жовтня містобудівна рада Києва схвалила розроблене архітектурним бюро GMP von Gerkan, Marg und parthne техніко-економічне обґрунтування реконструкції НСК. 12 листопада, планується затвердження ТЕО на засіданні Кабміну.

В даний момент ми бачимо, що реконструкція НСК Олімпійський перейшла в якісно нову фазу розвитку. Рішучі дії всіх учасників процесу вселяють оптимізм. Роботи йдуть з випередженням графіка. Якщо так і продовжуватиметься, то ні у кого не залишиться сумнівів, фінал Євро ми побачимо на новому красені Олімпійському. Прихильники спорту отримають сучасний спортивний комплекс, що відповідає всім світовим стандартам. А всі кияни – оновлену європейську столицю.

Автор: Ігор САВЧУК
Обговорити на форумі